Krónika

Madárgyűrűzési bemutató lesz a Fiumei úti sírkertben

Szokatlan helyszínre, a Fiumei úti sírkertbe várják szombaton az érdeklődőket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti csoportjának szakemberei és a Nemzeti Örökség Intézet munkatársai. A terület nemcsak temető, hanem nemzeti emlékhely, kulturális tér és Budapest zöldfelületi rendszerének fontos eleme.

Madárgyűrűzési bemutató lesz a Fiumei úti sírkertben
Kerecsensólyom megjelölése (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A Fiumei úti sírkert gazdag növény- és állatvilágának köszönhetően parkként is élményt nyújt a látogatóknak, emellett növényei búvó- és táplálkozóhelyül szolgálnak a madaraknak – közölte kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). Mint írták, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) összefogva madárgyűrűzési bemutatót tartanak a Fiumei úti sírkertben szombaton.

A közlemény szerint az MME szakemberei több mint nyolcvan, a Fiumei úti sírkertben előforduló és csaknem harmincöt ott költő fajt figyeltek meg. A NÖRI a nemzeti emlékezet megőrzése mellett arra is törekszik, hogy a térséget mint zöldfelületet népszerűsítse - idézi a közlemény Móczár Gábort. Mint a szervezet főigazgatója elmondta, a nemzeti emlékhely fasoraival és gazdag állatvilágával kiváló sétahelyszín fiataloknak, családoknak. Ezért örülünk az MME-vel közös együttműködésnek, hiszen velük olyan programokat tudunk biztosítani, amelyek mind a sírkert park jellegét hangsúlyozzák – fogalmazott.

Kitérnek rá, hogy a gyűrűzés segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhető–k az egyes fajok szezonális vonulási útvonalai, pihenő- és táplálkozóhelyei, telelőterületei, összességében a madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózata.

Az ingyenesen látogatható program szombaton 9 órakor kezdődik és délig tart, regisztrálni nem szükséges rá. Az érdeklődőket a sírkert főútjának mentén, a ravatalozó mögötti területen várják a szakemberek. A tájékoztatás szerint a parkolás, ami egy órán belül ingyenes, a temető területén lehetséges.

Kapcsolódó írásaink