Krónika

Védik a fogyasztókat a nem megbízható környezetvédelmi állításokkal szemben

A javaslat betiltja a „zöldre festés” gyakorlatát

Az Európai Parlament teljes mértékben elkötelezett abban, hogy támogassa a fogyasztókat, és megakadályozza a „zöldre festést” – írta Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője kedden az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Védik a fogyasztókat a nem megbízható környezetvédelmi állításokkal szemben
Tóth Edina EP-képviselő
Fotó: Facebook/Tóth Edina

Az elfogadott szöveg megerősíti a fogyasztók védelmét a nem megbízható környezetvédelmi állításokkal szemben: betiltja a „zöldre festés” gyakorlatát, fellép a fogyasztók megtévesztése ellen. „A vélemény elfogadása jelentős siker, hiszen a magyar érdekek mentén védi az európai fogyasztókat a tisztességtelen gyakorlatoktól” – hangsúlyozta Tóth Edina.

A képviselő szerint annak érdekében, hogy a fogyasztók a zöldátállás valódi résztvevőivé váljanak, biztosítani kell számukra, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a kínált termékekről, mert csak így hozhatnak valódi, fenntartható döntéseket. „Az EU vizsgálatai alapján a termékekkel kapcsolatos környezetvédelmi állítások közel negyven százaléka valótlan, az új szabályozás ebben hozhat most szigorítást. Fontos, hogy a fogyasztók zöldelkötelezettségét ne akadályozza a vállalatok esetleges félrevezető tájékoztatása” – hangsúlyozta a fideszes politikus.

„A javaslat elfogadása révén erős, új eszközöket biztosítunk ahhoz, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak, és fokozzuk a termékek és gazdaságunk fenntarthatóságát” – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink