Belföld

Navracsics: Együttműködéssel előrébb juthatunk a fejlesztéspolitikában

Ha együttműködünk, sokkal előrébb tudunk jutni a fejlesztéspolitikában és az ország boldogulásában is.

Navracsics: Együttműködéssel előrébb juthatunk a fejlesztéspolitikában
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (j6), Balogh Károly Zsolt, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Králik Gyula, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Filep Bálint, Széchenyi István Egyetem elnöke, Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az esemény házigazdája, Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár, Szerencsés László, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (b-j) a stratégiai partnerségi megállapodás aláírásán a győri Széchenyi István Egyetemen
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken a győri Széchenyi István Egyetemen az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónához tartozó kilenc kamara vezetőjével stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. A tárcavezető az aláírás előtt elmondta, hogy az ország kereskedelmi kamaráival történő megállapodásokkal szeretnének egy olyan rendszert létrehozni, amely nem csupán területfejlesztési és fejlesztéspolitikai dimenzióval rendelkezik, hanem a tervek szerint minden, a jövőre vonatkozó kérdésben egy állandó és intézményesített párbeszédet alakítanának ki.

Hozzátette: meggyőződésük, hogy a kultúra, a gazdaság és a politika a közélethez tartozik és ebből fakadóan nem áthatolhatatlan határok választják el őket egymástól. Inkább más látásmód jellemzi a területeket, de összességükben mind a közjóra irányulnak.

Kiemelte, hogy az nem gyengeség, ha különböző látásmódokkal találkozunk, és azokat megpróbáljuk beépíteni a döntéshozatalba.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy az együttműködésnek a magyar emberek lesznek a haszonélvezői.

Emlékeztetett, hogy tavaly júniusban azt a feladatot kapta Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a területi politika dimenzióit ismét vezessék be a kormányzati döntéshozatalba. Nyilvánvaló, hogy ez nem történhet csak Budapesten és csak Budapestről – mondta, hozzátéve, hogy az észak-dunántúli térségben ennek a munkának voltak előzményei, mert a térséghez tartozó hat vármegye kilenc gazdasági kamarájával korábban is együttműködtek.

Példaként említette, hogy egy konzorciumi megállapodás részeként olyan munka is elkezdődött, amelyben azt célozták meg, hogy akár a hazai, akár az európai uniós fejlesztési források ne csupán egy felülről lefelé történő tervezés alapján jelenjenek meg a térségben, hanem egy olyan tervezési és fejlesztési politika valósulhasson meg, amely valóban érzékeny az itt élők speciális szükségleteire, meglátásaira és terveire.

A stratégiai partnerségi megállapodással ezt a konzorciumi megállapodást szélesítik ki – mondta a miniszter.

Pintér-Péntek Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a megállapodással szorosabbra fűzhető a gazdaságfejlesztési zónához tartozó kamarák együttműködése, és egymás munkáját is tudják segíteni annak érdekében, hogy a térség gazdasága fejlődhessen.

A megállapodásokat kézjegyével látta el a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az aláíráson Latorcai Csaba területfejlesztési parlamenti államtitkár és Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár is részt vett.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom