Krónika

Marad az enyhe idő, de vasárnap már széllel kell számolni

Egyelőre marad az enyhe idő, vasárnap viszont már borult lesz az ég, és a szél is megélénkül az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Marad az enyhe idő, de vasárnap már széllel kell számolni
Vasárnap borult, de a szokottnál továbbra is enyhébb idő várható
Fotó: MH

Európa északnyugati fele felett továbbra is ciklonok és frontjaik vonulnak kelet felé, így itt az átlagosnál általában enyhébb az idő, és többfelé fordul elő csapadék is. Eközben egy-egy anticiklon alakítja a mediterrán térség, valamint a Kelet-európai-síkság időjárását is. Amíg azonban a déli tengerek mentén 14 és 19 fok között alakulnak a maximumok, addig keleten nagy területen napközben sem emelkedik -20 fok fölé a hőmérséklet.

Vasárnap estig a Kárpát-medence előbb a déli anticiklon peremén helyezkedik el, majd fokozatosan a nyugati ciklon előoldalára kerülünk.

Vasárnap estétől a köd, illetve a rétegfelhőzet terjeszkedik, és hajnalra már az ország nagy részén borult, párás, ködös időben lesz részünk. Vasárnap a látási viszonyok javulnak, a rétegfelhőzet pedig dél, délnyugat felől egyre nagyobb területen feloszlik, így többfelé kisüt a nap. Naplementéig Budapest környékén és az Északi-középhegységben végig borult, párás maradhat az idő, és ott szitálás, esetleg gyenge eső is előfordulhat.

Reggelig mérsékelt marad a légmozgás, vasárnap azonban a déli, délnyugati szél szinte országszerte megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű, a tartósabban derült részeken mérhetjük az alacsonyabb értékeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 7 és 12 fok között várható, de a tartósan borult helyeken ennél kissé hűvösebb, míg a szelesebb délnyugaton néhány fokkal melegebb lehet.

Kapcsolódó írásaink