Krónika

Szilveszteri támadás New Yorkban

Az iszlamista indítékot vizsgálja a rendőrség egy New York-i késes támadás nyomán

Emberölési kísérlet vádjával tartják őrizetben azt az amerikai férfit, aki december 31-én New Yorkban a szilveszteri ünneplő tömegben bozótvágó késsel támadott meg rendőröket, és vizsgálják az iszlamista indítékot is – közölték a hatóságok hétfőn.

Szilveszteri támadás New Yorkban
Ünneplő tömeg New York utcáin
Fotó: AFP/Yuki IWAMURA

Az amerikai világváros rendőrségének közleménye szerint a támadó, a 19 éves Trevor Bickford ellen – kórházi ellátása után – hivatalosan is vádat emeltek, és letartóztatták. A férfi szilveszter éjszakáján, nem sokkal este 10 óra után támadt a rendőrökre a központi Times Square körül kialakított biztonsági zóna bejáratánál. Két rendőrt kellett kórházba vinni, egyiküket koponyasérüléssel, a másikat mély, szúrt sebbel. A támadót a rendőrök ártalmatlanították, lőtt sebekkel került kórházba.

A férfi a sajtójelentések szerint Maine államból utazott New Yorkba az ünnepséget megelőző héten, és hivatalos források szerint az interneten szélsőséges iszlamista nézeteket osztott meg.
Michael Driscoll, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i irodájának helyettes vezetője vasárnap azt közölte, hogy feltételezésük szerint a férfi egyedül cselekedett, nem voltak társai a bűncselekmény elkövetésében.

Az incidens a világhírű Times Square-től nem messze történt. A téren idén a koronavírus-járvány kezdete óta első alkalommal korlátozások nélkül tudták megrendezni a világ egyik legnagyobb létszámú óévbúcsúztató és újévköszöntő utcai rendezvényét. A szervezők egymillió embert vártak, akiknek a biztonságára több ezer rendőr vigyázott.
A rendőrök elleni támadás az ünnepséget nem befolyásolta.

Kapcsolódó írásaink