Krónika

Erősebben tért vissza a „hagyományos” influenza

Milliók estek ágynak Német- és Olaszországban a leggyakrabban „hagyományosnak” nevezett influenza miatt, amely láthatóan megerősödve tért vissza a nagy covidjárvány után.

Erősebben tért vissza a „hagyományos” influenza
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Olaszországban, úgy tűnik, bekövetkezett, amitől az orvosok tartottak: a covid árnyékából kikerülve a szezonális influenza erősebben tért vissza. A húsz régióból hatban már vörös riasztást kellett kiadni, ezzel 12 éves rekord dőlt meg – közölte a La Stampa. A legnagyobb veszélyben az öt év alatti gyermekek vannak, esetükben több mint háromszor magasabb a fertőzés kockázata, mint a teljes népesség esetében. A múlt héten csaknem egymillió új beteget jelentett a népegészségügyi központ, amely arra is figyelmeztetett, hogy a koronavírus sem tűnt el nyomtalanul. Az aktív kórházi ágyak 15 százalékán fekszenek covidos betegek.

A pandémia előtti évekhez képest Németországban is jóval erősebben indult az akut felső légúti fertőzések őszi-téli szezonja. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteken ismertetett adatai szerint egy hét alatt csaknem tízmillió megbetegedés történhetett. Ilyen magas számokat eddig csak az erős influenzahullámok legsúlyosabb heteiben regisztráltak – írta az MTI. A szezon korábban is kezdődött, mint általában, már októberben emelkedésnek indult a fertőzések száma.

A betegektől az utóbbi héten vett minták többségében, 51 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó a légúti óriássejtes vírus (RSV) 15 százalékos aránnyal. Ez főleg kisgyermekeket fertőz meg, és terjedése több tartományban már a teljesítőképességet fenyegető mértékben terheli a csecsemő- és gyermekgyógyászati kórházi osztályokat és a gyermekgyógyászati klinikákat. Az új típusú koronavírust (SARS–CoV–2) a minták négy százalékában mutatták ki.

Kapcsolódó írásaink