Belföld

Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat

Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a jeles kitüntetést

Wolfgang Schüssel, Ausztria volt szövetségi kancellárja vehette át a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány Petőfi-díját csütörtökön a budapesti Terror Háza Múzeumban rendezett ünnepségen.

Wolfgang Schüssel kapta idén a Petőfi-díjat
Wolfgang Schüssel
Fotó: MH/MTI

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter méltatásában kiemelte: Wolfgang Schüssel szívében egy szabadságharcos, aki síkraszáll a szabadságért.

Felidézte: 1998-ban Wolfgang Schüssel nyitotta meg az uniós csatlakozási tárgyalásokat Magyarországgal. Megbízható tárgyalópartner volt, támogatta, hogy Magyarország minél gyorsabban csatlakozhasson az EU-hoz.
Wolfgang Schüssel azt az Európát képviselte, amelyhez még mi akartunk csatlakozni, Európa azonban elhagyta sok évszázados értékeit. Brüsszelre ma a tehetségtelenség és elvtelenség jellemző, az egykori kancellárt azonban meggyőződése hajtotta – mondta Gulyás Gergely, aki kiemelt azt is: az osztrák politikus síkra szállt a közép-európai országok szövetségének erősítéséért.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Petőfi-díjnak mára komoly rangja lett, eddig tizennyolcan vehették át, különböző nemzetiségű és foglalkozású emberek, akikben az a közös, hogy egész Európáért dolgoztak. Kijelentette: a díjazottak a szellem, a tisztelet és a szív emberei, akik Petőfi Sándort idézik.
Wolfgang Schüssel a magyarok barátja, ismeri és elismeri a magyarokat, támogat minket, a szövetségesünk – fogalmazott Schmidt Mária, hozzátéve: a volt kancellár osztrák hazafi, aki tiszteletben tartja nemzeti büszkeségünket.
Ferencz I. Szabolcs, a FGSZ Földgázszállító Zrt. elnök-vezérigazgatója határtalan politikusnak nevezte Wolfgang Schüsselt, továbbá igazi közép-európainak, aki a regionális együttműködés egyik élharcosa, az összefogás emblematikus figurája.

Wolfgang Schüssel a kitüntetést megköszönve arról beszélt, hogy a szabadság és biztonság elválaszthatatlanul összetartoznak. Súlyos válságokban csak együtt tudunk helytállni, ezért kell együtt dolgoznunk az Európai Unióban akkor is, ha kézzelfogható a túlzott központosítás – mondta a volt kancellár.
Megjegyezte: furcsának tűnhet, hogy egy bennszülött bécsinek éppen Petőfi Sándorról elnevezett díjat adnak át, de a bécsi lakosság 1848-ban a magyarok és a szabadság oldalán állt, a Habsburgok ellen.
Wolfgang Schüssel az Osztrák Néppárt (ÖVP) parlamenti csoportjának titkára 1968-tól, 1975-től 1991-ig a párt vállalkozókat támogató szervezetének, az Osztrák Gazdasági Szövetségnek a főtitkára volt. 1979 és 1989 között az osztrák nemzetgyűlés tagja, 1989 és 1995 között gazdasági miniszter, 1995-től pártja vezetője, valamint külügyminiszter és kancellár-helyettes. 2000 és 2007 között Ausztria kancellárja, 2006-tól 2008-ig az ÖVP parlamenti csoportjának vezetője volt.

A 2009-ben létrehozott Petőfi-díjjal – amelyhez csatlakozott a Mol Nyrt. – a régió azon kiemelkedő személyiségeit díjazzák, akik helytállásukkal, a szabadságáért hozott áldozattal példát mutattak, és előremozdították a közös jó, a szabadság ügyét.

A korábbi díjazottak között volt Tőkés László református püspök, Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és Václav Klaus, a Cseh Köztársaság volt államfője.

Kapcsolódó írásaink