Kultúra

Megújul Munkácsy Mihály síremléke a Fiumei úti sírkertben

A sírt és környezetét a festőművész halálának 123. évfordulója alkalmából, 2023. május 9-én avatják fel

Pákh Imre műgyűjtő felajánlása alapján a mecénás és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) csütörtökön együttműködési megállapodást kötött Munkácsy Mihálynak a Fiumei úti sírkert Nemzeti Emlékhelyen található, a nemzeti sírkertbe sorolt, műemlékileg is védett síremlékének és környezetének felújítására.

Megújul Munkácsy Mihály síremléke a Fiumei úti sírkertben
Munkácsy Mihály síremléke a Fiumei úti sírkertben, 2022. december 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón a emlékeztetett, hogy a kiegyezést követő évtizedekben kialakult az az arisztokrata és nagypolgári réteg, mely áldozni tudott a kiemelkedő művészeti értékkel bíró síremlékek létrehozására.

Napjainkban ugyanígy szükségünk van azokra a mecénásokra, akik a történelmi örökséget nagy gonddal és adakozó lélekkel kezelik – emelte ki a főigazgató, aki hozzátette, hogy Pákh Imre felhívása lehetőség arra is, hogy a jövőben más, komoly gazdasági háttérrel rendelkező üzletemberek is foglalkozzanak a magyar nemzeti örökséggel, és adományozzanak a síremlékek felújítására.

A sírt és környezetét a felújítást követően a festőművész halálának 123. évfordulója alkalmából, 2023. május 9-én avatják fel. A jövő évben a tervek szerint meg fog újulni Arany János síremléke is – hangsúlyozta a főigazgató.

Pákh Imre műgyűjtő és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) főigazgatója a Munkácsy Mihály síremlékének felújításáról szóló együttműködési megállapodás aláírásán a Fiumei úti sírkertben
Pákh Imre műgyűjtő és Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) főigazgatója a Munkácsy Mihály síremlékének felújításáról szóló együttműködési megállapodás aláírásán a Fiumei úti sírkertben
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Pákh Imre műgyűjtő, mecénás elmondta, hogy Munkácsy Mihály sírjának felújítását követően a jövőben minden évben elvállalja egy, a magyar történelem egyik nemzeti múzeumának tekinthető Fiumei úti síkertben található sírhely felújításának finanszírozását.

Munkácsy Mihály (1844–1900) magyar festőművész, a 19. század magyar festészetének nemzetközileg is elismert mestere.

A romantikus realista festő szorosan kötődött a Gustave Courbet által képviselt realista ábrázoláshoz. A fájdalom megértése és átélése Munkácsy realista művészetének egyik legértékesebb elem. Festészete Párizsban teljesedett ki, ott vált világhírűvé. Siralomház című képével indult el a siker útján, amivel a párizsi Szalon nagy aranyérmét is elnyerte.

A festőművész egy Bonn melletti szanatóriumban halt meg, ahonnan vonattal szállították haza, majd a Műcsarnokban ravatalozták fel.

Nagyszabású temetésén és síremléke 11 évvel későbbi avatásán is többezres tömeg vett részt. Ligeti Miklóst és Lechner Ödönt bízták meg a síremlék elkészítésével, de ők Telcs Ede javára visszaléptek.

Telcs Ede műve magyar géniuszt ábrázol, aki megkoszorúzza a mester sírkeresztjét.

A szobrászművész alkotása monumentális és tömbszerű megfogalmazásával és különleges elhelyezkedésével kiemelkedik a művészparcella síremlékei közül.

Kapcsolódó írásaink