Krónika

Pekingben enyhítettek a korlátozásokon

Megszüntették kedden Pekingben a negatív covidteszt kötelező bemutatását a szupermarketekbe és irodákba való belépésnél, ami a múlt havi történelmi tüntetéseket követően az országszerte elrendelt korlátozások enyhítésének legújabb lépése.

Pekingben enyhítettek a korlátozásokon
Egy kínai férfi a langfangi vasútállomásról igyekszik pekingi munkahelyére. Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni
Fotó: AFP/Xinhua/Wang Xiao

„Peking újra kész az életre” – olvasható China Daily című angol nyelvű újság címlapján, hozzátéve, hogy az emberek „fokozatosan elfogadják” a lassú visszatérést a normalitáshoz.

Kína már szerdán bejelenthet 10 új országos enyhítő intézkedést – mondta két, az ügyet ismerő forrás a Reuters brit hírügynökségnek, mivel az ország városaiban már feloldották a helyi zárlatokat.

A Nomura japán pénzügyi óriásvállalat elemzőinek becslése szerint a jelenleg vesztegzár alatt álló területek a teljes kínai GDP 19,3 százalékát teszik ki, szemben a múlt hétfői 25,1 százalékkal.

Ez az első csökkenés a Nomura által szorosan figyelemmel kísért kínai covidzárlat-indexben október eleje óta.

Elemzők most azt vetítik előre, hogy Kína jövőre a vártnál hamarabb nyithatja meg újra a gazdaságot, és szüntetheti meg a határellenőrzést, egyesek szerint már tavasszal teljesen megnyílhat.