Krónika

UNICEF-támogatás Debrecennek

Az orosz–ukrán háború miatt Debrecenbe menekülők ellátását 480 millió forinttal támogatja az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram magyarországi irodája; az erről szóló megállapodást hétfőn írta alá Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF-program koordinátora és Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester a helyi család- és gyermekjóléti központban.

UNICEF-támogatás Debrecennek
Pilar Gonzalez Rams, az UNICEF-program koordinátora és Papp László polgármester
Fotó: Facebook/Papp László

Az együttműködéssel hosszú távon is javul majd a háború elől Debrecenbe érkezők ellátása – mondta a polgármester, megemlítve, hogy a városban hónapok óta jelentős számú ukrajnai menekült ellátásáról gondoskodnak, miközben közvetlen adományokkal támogatták testvérvárosaik – Beregszász, Harkiv és Ungvár – rászoruló lakosságát, és felajánlották segítségüket a háború utáni újjáépítésben is.

Miután az UNICEF felajánlotta együttműködését, komoly programot dolgoztak ki, amely kiterjed a menekült gyerekek mentális egészségének megerősítésére, rajtuk keresztül pedig a családok támogatására is – jelezte a polgármester.

Hozzátette: a 480 millió forintos támogatásból több mint 200 milliót kap a helyi alapellátási és egészségfejlesztési intézet, amely lelki támogatással, szűrővizsgálatokkal, mozgásprogramokkal, egyéni és csoportos mentális egészségfejlesztő programokkal vesz részt az együttműködésben a szintén támogatott Dorkasz egyesület telephelyén.

Ezen túlmenően korszerűsítik az intézet Szent Anna utcai rendelőjét, ahol az ukrán menekültek mellett helyi gyerekeket is ellátnak – mondta el Papp László, megjegyezve, hogy a városi családvédelmi központ mobil szakmai csoportjai helybe viszik a szolgáltatásokat a rászorulóknak, az EU-Roma Országos Egyesület pedig az ellátásukról, étkeztetésükről gondoskodik.

Pilar Gonzales Rams azt mondta, hogy a háború kezdete óta a gyerekek humanitárius helyzete folyamatosan romlik Ukrajnában: mintegy 60 százalékuk menekült el otthonról vagy az ország más részeibe, vagy a szomszédos országokba.

Ebben a helyzetben az UNICEF a legfontosabb feladatának a gyerekek jogainak biztosítását tekinti, s azon dolgoznak, hogy minden gyerek megfelelő védelemben részesüljön, egészségügyi szolgáltatást vehessen igénybe és oktatást kapjon – tette hozzá.

Az UNICEF regionális irodájának magyarországi munkája a rendszer megerősítésére, a kulcsfontosságú szolgáltatások támogatására terjed ki, ebben együttműködnek a nemzeti és a helyi önkormányzatokkal, a civil társadalommal, a karitatív szervezetekkel annak érdekében, hogy minden gyereknek segítséget tudjanak nyújtani – hangoztatta a programkoordinátor.

Kapcsolódó írásaink