Krónika

Ma van az Önkéntesek Nemzetközi Napja

Az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek az Ökumenikus Segélyszervezet vasárnap, december 4-én, az Önkéntesek Nemzetközi Napja előestéjén. Az elismeréseket Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató adta át a segélyszervezet olyan ismert önkénteseivel együtt, mint Wolf Kati, Mezei Léda, Katus Attila és Rátonyi Kriszta a Városligeti Műjégpálya dísztermében.

Ma van az Önkéntesek Nemzetközi Napja
Az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei a műjégpályán
Fotó: MÖS/Zsigmond László

A rendezvény egy figyelemfelhívó óriás élőképpel vette kezdetét a műjégpályán, ahol mintegy 100 önkéntes formálta meg a segélyszervezet 1353-as adományvonalának számait. Az Adventi Adománygyűjtéshez az adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal lehet csatlakozni.

Mintegy 100 önkéntes formálta meg a Segélyszervezet 1353-as adományvonalának számait
Mintegy 100 önkéntes formálta meg a segélyszervezet 1353-as adományvonalának számait
Fotó: MÖS/Zsigmond László


 A résztvevők ezután a Városligeti Műjégpálya dísztermébe sereglettek, ahol a világnap alkalmával kitüntetettek méltatásával folytatódott a program. Olyan önkéntes segítők részesültek elismerésben, akik az elmúlt években kiemelkedően sok segítséget nyújtottak a szervezet munkájához. Több esetben emelték ki a rugalmasság és megbízhatóság mellett a kedvességet, a jó humort, a sokszínűséget, illetve a közvetlen egyéniséget, amelyek a segítő tevékenység mellett mind hozzájárulnak az önkéntes közösség építéséhez. Számos esetben a talpraesettséget és a megbízhatóságot domborították ki, amely által az önkéntesek oszlopos tagjaivá váltak a csapatnak. Az oklevelek átadásakor volt, akiknek a raktárakban végzett munka során nyújtott segítségét emelték ki, másokat az adománygyűjtő kitelepüléseken történő aktív munkája tesz üde színfoltjává a különböző egyéniségű segítőkből álló, de annál összetartóbb közösségnek.
 
Az oklevelek átadását követően következett a meglepetés: a díjak átadásában is részt vevő Mezei Léda is díjazottá vált. Gáncs Kristóf hozzá fordulva mondott köszönetet az elmúlt időszakban mutatott, számos formában testet öltő, segítő elköteleződéséért. Mint mondotta, az önkéntesség ereje a hatalmas szívben és kitartásban rejlik, és Léda személyisége pont ilyen, amibe lehet kapaszkodni és belőle erőt meríteni. Megannyi közös élményt fel tudott idézni, amikor Léda önkéntesként segített, és egyéves bekapcsolódása ellenére már most olyan, mintha a kezdetektől velük lenne: ételt osztott a rászorulóknak, idősek világnapján élményt adott, gyermeknapokon korcsolyázott, iskolakezdési csomagok összeállításánál segített, futott a szervezet színeiben, a BOK csarnokban is jelen volt.
 
A meghitt és egyben örömteli alkalom kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott. Rátonyi Kriszta műsorvezető moderálásával Mezei Léda, az eseményen az év önkéntesévé választott színésznő, Gáncs Kristóf kommunikációs igazgató dr. Nádas Krisztina önkéntes és Révfalvi Dorottya, az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontjának vezetője Mit jelent számomra az önkéntesség? címmel járta körül a világnaphoz kapcsolódó témakört.
 
A rendezvény kapcsolódik az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtéséhez. A szervezet intézményei nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik az év 365 napján, ételt, otthont, esélyt adva a rászorulóknak. A többszörösére megnövekedett energiaárak, az égbe szökő élelmiszerárak ennek a segítségnyújtásnak a folytatását is veszélyeztetik, éppen akkor, mikor sok családnak nagyobb szüksége van rá, mint valaha. Az Adventi Adománygyűjtés célja nem egy egyszeri ajándékozás csupán, azért gyűjt a segélyszervezet, hogy kitörési pontokat tudjon kínálni a szegénységből, és esélyt adjon a rászoruló családoknak a felzárkózásra, a gyermekeknek pedig segítsen a szegénység okozta hátrányaik leküzdésében a legnehezebb körülmények között is.

 
Hogyan lehet csatlakozni az összefogáshoz?

  • A 1353-as adományvonalon hívásonként illetve smsenként 250 forinttal lehet adományozni
  • Aki rendelkezik bankkártyával, a www.segelyszervezet.hu oldalon egyszerűen és biztonságosan adakozhat, de természetesen továbbra is lehet segíteni átutalással és csekken a 11705008-20464565 bankszámlaszámon is. 
  • A segélyszervezet az Advent Bazilika rendezvénysorozat helyszínén felállított Adománypontjában, ahol önkéntesek fogadják a pénzadományt a látogatóktól. A helyszínen lehetőség nyílik megismerkedni a segélyszervezet munkájával, az adományboltban pedig a segélyszervezet intézményeiben készített ajándéktárgyak vásárlásával lehet segíteni. 
  • Az ország bármelyik Tesco áruházának vevői 250 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a segélyszervezet munkáját december 24-ig, melyek december 1-től már online is elérhetők a Tesco Otthonról felületén 250, 500, valamint 1000 forint értékben.
  • A nagyobb postákon kihelyezett gyűjtődobozokba dobott vagy csekken felajánlott adománnyal.
  • Önkéntesként: az Ökumenikus Segélyszervezet idén is várja mindazok jelentkezését az [email protected] címen, akik szívesen segítik adománygyűjtést.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom