Krónika

Megpróbálták ellopni Banksy művét Kijev elővárosában

A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel

Megpróbálták ellopni Banksy neves brit utcaművész egyik festősablonnal készített alkotását a kijevi agglomerációban fekvő Hosztomelben, a bűncselekményt a rendőrség akadályozta meg – közölték a helyi hatóságok.

Megpróbálták ellopni Banksy művét Kijev elővárosában
Banksy alkotása Hosztomelben
Fotó: AFP

Hosztomelben pénteken több ember megpróbálta ellopni Banksy egyik rajzát. Kivágták az oroszok által lerombolt ház falára festett alkotást – közölte a Telegramon Olekszij Kuleba, Kijev megye állami közigazgatási vezetője.

A közösségi portálokon Kuleba üzenete mellett egy fotó volt látható a narancsszínűre festett fallal, amelyből a festményt kivágták.

A festményen egy széken álló nő látható köntösben, gázálarcban, kezében tűzoltó készülékkel.

Kuleba közölte: a rendőrség több embert előállított a helyszínről, a rajzot jó állapotban megtalálták, és a rendőrség birtokában van.

Kijev megye rendőrfőnöke, Andrij Nyebitov közölte, hogy „nyolc embert azonosítottak”, 26 és 60 év közöttiek, kijevi és cserkaszi lakosok. A rendőrfőnök a Telegramon közzétett közleményében hozzátette, hogy „anyagi kár okozása miatt megindult a nyomozás”.

November közepén Banksy, akinek az alkotásai dollármilliókért kelnek el a műkereskedelemben, Instagram-oldalán tett ki egy videót az Ukrajnában festősablonnal készített műveiről, közöttük a gázálarcos alakot ábrázoló rajzáról, megerősítve, hogy az ő műveiről van szó. Banksy hét művet készített novemberben Kijevben és környékén. Egy másik alkotásán egy gimnazista lány mutat be kézállást egy betontörmelék-kupacon.

„Ezek a képek végül is az ellenség elleni harcunk jelképei. Mindent megteszünk, hogy megóvjuk az utcaművészet ezen alkotásait mint a győzelmünk jelképeit” – írta a megyei kormányzó.

Kapcsolódó írásaink