Krónika

Káprázatos látványt nyújt a Tata fölött köröző ötvenezer vadlúd

A ludak a tatai Öreg-tavon éjszakáznak, majd reggel fél hét körül jellemzően egy csoportban kimennek a környező gyepekre

A madarak a téli fagy miatt húzódnak délebbre, vonulásuk egyik megállóhelye a tatai Öreg-tó. A ludak megjelenése idején évente megrendezik a Tatai Vadlúd Sokadalom fesztivált, ahol különböző programokkal várják az érdeklődőket – írja az infostart.hu.

Káprázatos látványt nyújt a Tata fölött köröző ötvenezer vadlúd
Káprázatos látványt nyújt a Tata fölött köröző ötvenezer vadlúd
Fotó: Facebook/Jakabházy Márton

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy Tata világviszonylatban is egyedülálló helyzetben van, ugyanis olyan vadlúdvonulási és -pihenési megállóhelynek számít, ami egy nagyvárosban található, az itt telelő ludak száma elérheti akár a 65 ezret is. Tata környékén mintegy 50 ezer lúd tartózkodott már ezen a héten, az Öreg-tavon pedig 44 ezer madár.

Objektum doboz

A ludak a tatai Öreg-tavon éjszakáznak, majd reggel fél hét körül jellemzően egy csoportban kimennek a környező gyepekre. Délben a madarak egy része visszatér, majd délután három óra körül tömegével érkeznek vissza éjszakázni a tóra.

November 26-án a reggeli kihúzás és a délutáni behúzás között számos program várja az érdeklődőket: fűtött gyereksátor, játszósátor, madárgyűrűzési bemutató. Harkálymegfigyelő túrát is szervez a parti erdőben a Madártani Egyesület Harkályvédelmi Szakosztálya, de lesz solymászbemutató is.

A covidjárvány előtt már csaknem húszezer résztvevő látogatott el a télköszöntő Tatai Vadlúd Sokadalom fesztiválra.

Orbán Zoltán elmondta: azért ezt az időpontot jelölték meg huszonkét évvel ezelőtt, mert ebben az időszakban a ludak már csúcsközeli létszámmal jelennek meg, az időjárás pedig még általában elfogadható.

A ludak az északi fagy és a hó elől húzódnak le délebbre, de mivel Magyarországon az elmúlt évtizedekben már megszokottá vált, hogy nem fagynak be a vizek és nincs hó, ami elfedné a gyepeket, emiatt a libák itt maradnak az Öreg-tavon.

A hazánkba érkező ludak túlnyomó része nagyjából 18 nagy gyülekezőhelyet használ pihenőhelyként. Enyhe teleken végig kitartanak, de ha nagy hideg és hó érkezik, ami megakadályozza őket a táplálék felkutatásában, akkor továbbállnak dél felé.

Kapcsolódó írásaink