Krónika

A pénteki többórás napsütés után borongós hétvége várható

A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét végén 10 fok körül várható

Pénteken még többórás napsütésre lehet számtani az ország nagy részén, de szombaton és vasárnap visszatér a borult, párás idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

A pénteki többórás napsütés után borongós hétvége várható
Egyelőre a köd uralja a tájat, de decemberre megjön a csikorgó hideg is
Fotó: MTI/Komka Péter

Pénteken a borult északkeleti, keleti országrészeken lassan szakadozik fel a felhőzet, és inkább csak rövid időre bújhat elő a nap, másutt többórás napsütésre lehet számítani az időszakosan megnövekvő felhőzet mellett. Számottevő csapadék napközben nem valószínű, a légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű, a felhősebb északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Szombat hajnalra sokfelé képződik köd, amely napközben ritkul, de erősen felhős vagy borult, párás idő lesz a jellemző, csak helyenként süthet ki néhány órára a nap. Előfordulhat szitálás, néhol gyenge eső, éjjel ónos szitálás. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül, Sopronnál egy-egy erős lökés is lehet. A minimum-hőmérséklet -3 és +4, a maximum-hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

Vasárnap napközben általában javulnak a látási viszonyok, de kevés helyen süthet ki a nap, inkább rétegfelhős, párás idő lesz a jellemző, és estétől ismét többfelé képződhet köd. Helyenként előfordulhat szitálás, gyenge eső – ez utóbbi főleg északkeleten –, hajnalban esetleg ónos szitálás. Az északi szél a Dunántúlon néha megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű.

Kapcsolódó írásaink