Krónika

Vigyáz ránk a Vaskupola

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől

A világ egyik legmodernebb radarrendszerét vásárolja Magyarország Izraeltől – mondta a honvédelmi miniszter a Hír TV Napi aktuális című műsorában szerda este.

Vigyáz ránk a Vaskupola
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy ez a radarrendszer az izraeli Vaskupola összeállításában is szerepel. Az eszközök folyamatosan érkeznek majd Magyarországra a jövő évtől kezdve.

A radarokhoz egy rakétarendszer is kapcsolódik, a rakéták norvég–amerikai gyártmányúak – ismertette a tárcavezető.
A működési elv az, hogy a radarok figyelik, milyen tárgyak érkeznek a védendő terület felé. Össze vannak kötve a rakétarendszerrel, amely részben automatizált, részben emberi döntés után csapást mér a berepülő eszközre, megsemmisítve azt.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a modern technológiának köszönhetően a folyamat nagyon gyors.

Az a cél, hogy a légvédelmi rendszer Magyarország egész területét lefedje – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
Hangsúlyozta, hogy már 2016–2017 táján megkezdték a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, ami a mostani orosz–ukrán háború fényében jó döntésnek bizonyult. Részben a szárazföldi csapatokat, részben a légvédelmet erősítő eszközöket szereznek be – mondta.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, hogy felkészült katonákra is szükség van, akik kezelni tudják a tankokat, drónokat. A kormány a jövőben még inkább figyel majd a hivatásos és a tartalékos állomány kiképzésére – jelentette ki.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, hogy az orosz–ukrán háború miatt fontos a higgadtság. A kormány felkészülten figyeli a fejleményeket – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink