Krónika

Legalább hatan meghaltak a balkáni áradások miatt

Legalább hatan vesztették életüket, jelentékeny károk keletkeztek, és sok embert kellett evakuálni az utóbbi két napban a Balkánon végigsöprő, árvizeket okozó özönvízszerű esőzésekben – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Legalább hatan meghaltak a balkáni áradások miatt
A kép illusztráció.
Fotó: MH

Az egyik legsúlyosabban érintett terület Albánia északnyugati része, ahol Shkodra és Lezha régiókban több ezer hold mezőgazdasági területet és lakások százait árasztotta el a Drini, Albánia leghosszabb folyója. A hadsereg több száz katonája segített kimenekíteni a családokat a több mint 600 elárasztott lakóházból.

Bardh Spahia polgármester szerint Shkodra városát az áradások elvágták az ország többi részétől.

A shkodrai XVIII. századi híres Ólom-mecset is víz alá került, miután az épületben már korábbi áradások alkalmával is károk keletkeztek.

Hétfőn reggel rendőrségi búvárok megtalálták egy eltűnt apa és fia holttestét, akiknek autóját vasárnap sodorta el az ár a fővárostól, Tiranától mintegy 150 kilométerre északra található Boge településen.

A megáradt folyók Montenegróban és Szerbiában négy emberéletet követeltek a hétvégén. Egy nő két gyermekével vízbe fulladt, miután autójuk egy hídról egy folyóba zuhant. Szerbiában egy folyóba esett és megfulladt egy kétéves gyermek.

A Szerbia déli részén található Raska régióban szükségállapotot hirdettek az áradások miatt, és mozgósították a hadsereget is, hogy segédkezzen a helyi kimenekítésben, valamint az ivóvíz- és élelmiszerosztásban.

Az áradások Koszovó nyugati részén épületkárokat okoztak, s oktatási szünetet kellett elrendelni, áldozatokról azonban nem érkeztek jelentések.

Kapcsolódó írásaink