Krónika

Pekingben és több kínai nagyvárosban nőtt a fertőzöttek száma

Peking és más kínai nagyvárosok rekordszámú koronavírus-megbetegedéseket jelentettek hétfőn, ami a helyi hatóságokat arra kényszeríti, hogy még több erőfeszítést tegyenek a járvány terjedésének megakadályozására és az emberek életére, valamint a gazdasági tevékenységre gyakorolt hatásának csökkentésére.

Pekingben és több kínai nagyvárosban nőtt a fertőzöttek száma
A kép illusztráció
Fotó: AFP/Noel Celis

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság országszerte 16 072 új fertőzésről számolt be a vasárnapi 14 761 után. A hétfői a legmagasabb szám április 25. óta, amikor Sanghaj a legsúlyosabb fertőzésnövekedéssel küzdött.

Peking, Csonghszing, Kuangcsou és Csengcsou egyaránt eddig legrosszabb napjáról jelentett, bár míg a fővárosban ez néhány száz esetet jelentett, addig a többi városban ezrekre rúgott. Az esetszám még mindig nagyon alacsony más országokkal összevetve, de Kína zéró-Covid politikájának tükrében, amely a járvány terjedésének mihamarabbi elfojtására irányul, nyomás alá helyezi a helyi hatóságokat és a gazdaságot.

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken enyhített egyes járványügyi korlátozásokon, egyebek között lerövidítette a karantén idejét a szoros kapcsolatban álló személyek vonatkozásában. A veszélyeztetett térségeket „magas”, illetve „alacsony” kockázatúaknak minősítették, a „közepes” minősítést pedig megszüntették, hogy a lehető legkisebbre korlátozzák az ellenőrző intézkedések alá vont emberek számát.
 

Kapcsolódó írásaink