Krónika

Elindították a G20-ak járványalapját

A G20-as országcsoport járványalapjának elindítását jelentette be vasárnap és további pénzügyi támogatásra buzdított az országcsoport jövő héten kezdődő csúcstalálkozójának otthont adó Indonézia elnöke.

Elindították a G20-ak járványalapját
A járványok elleni felkészülésre fordítandó éves támogatásokból még mindig körülbelül 10,5 milliárd dollár hiányzik
Fotó: AFP/dpa/Jens Buttner

Videóüzenetében Joko Widodo leszögezte: Az eddig befolyt összeget, 1,4 milliárd dollárt a jövőbeni világjárványokra való felkészülésre fordítják, ám az még mindig nem elégséges, több támogatásra van szükség.

Az alap alacsony és közepes jövedelmű országoknak nyújt segítséget a többi között az ellenőrzés, kutatások és oltóanyag-hozzáférésben.

Az adományozók között Indonézia, az Egyesült Államok, az Európai Unió, valamint több szervezet, köztük a Bill és Melinda Gates Alapítvány szerepel.

Sri Mulyani indonéziai pénzügyminiszter azt mondta, az alapba várhatóan Szaúd-Arábia és Franciaország is befizet majd, számokról azonban nem beszélt.

Az alapot azért hívták életre, mert a fejlett országokat a koronavírus-járvány kitörése nyomán több bírálat érte, hogy saját maguk számára igyekeznek begyűjteni a járvány elleni védekezés eszközeit, például az oltóanyagokat.  

A Világbank és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a járványok elleni felkészülésre fordítandó éves támogatásokból még mindig körülbelül 10,5 milliárd dollár hiányzik.

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma

ĀA baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint hétfő reggeli adataiból kiderül, hogy világszerte 630 243 364 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 589 232