Krónika

Meghalt Batman szinkronhangja

Kevin Conroy 66 éves volt

Kevin Conroy szinkronszínész adta a köpenyes keresztes lovag hangját az ismert animációs sorozatokban, filmekben és videójátékokban − írta meg a The Guardian.

Meghalt Batman szinkronhangja
Kevin Conroy felszólal a 2021-es Los Angeles-i képregény-konferencián a Los Angeles-i Kongresszusi Központban
Fotó: AFP/Chelsea Guglielminos

Conroy a rákkal vívott küzdelem után halt meg, jelentette be pénteken a sorozatot gyártó Warner Bros. Conroy volt Batman hangja az 1992 és 1996 között futó animációs sorozatban, gyakran Mark Hamill Jokerével együtt.

Batman szinte kizárólagos animációs hangjaként folytatta, 15 filmben, 400 tévésorozatban és két tucat videójátékban, köztük a Batman: Arkham és az Injustice franchise-okban.

A Batman-sorozat nyolc évtizedes történetében senki sem játszotta jobban a Sötét Lovagot.

Több generáció számára ő volt a meghatározó Batman. Ez egyike volt azoknak a tökéletes választásoknak, amikor pontosan a megfelelő fickót kapták meg a megfelelő szerepre, és a világ jobb lett tőle − fogalmazott Mark Hamill egy nyilatkozatában.

A Warner Bros Animation közleményében azt írta, hogy Conroy alakítása „örökre a Sötét Lovag legnagyobb alakításai között lesz”.

Conroy mindenféle képregényes háttér nélkül és a szinkronszínészetben kezdőként öltötte magára a szerepet. Batmanje rekedt, merengő és sötét volt, Bruce Wayne-je pedig könnyed és lendületes. Elmondása szerint az ellentétes hangoknál az 1930-as évekbeli A vörös Pimpernel című film inspirálta, amely egy kettős életet élő angol arisztokratáról szól.

Kapcsolódó írásaink