Krónika

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia: Legyünk figyelemmel Jézus szavára, merítsünk erőt belőle!

A keresztény hívők november 1-jén közös napon ünnepelik az összes szentet, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg

Legyünk figyelemmel Jézus szavára, merítsünk erőt belőle, hogy saját életünkben is követni tudjuk tanítását! – hangoztatja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) mindenszentek ünnepe alkalmából kiadott sajtóközleményében.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia: Legyünk figyelemmel Jézus szavára, merítsünk erőt belőle!
Fra Angelico: Mindenszentek
Fotó: Wikipédia

Az MKPK az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a keresztény hívők november 1-jén közös napon ünnepelik az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek ünnepe a kötelező egyházi ünnepek közé tartozik, ezért a hívek számára előírás a szentmisén való részvétel – írták.

A közlemény felidézi, hogy Keleten már 380-ban megemlékeztek minden vértanúról. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Szűz Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte azt fel. III. Gergely pápa (731-741) kiszélesítette az ünnepelendők körét: „a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette mindenszentek ünnepét. IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep november 1-jére.

Idézik az ünnepi mise mindenszentekkori könyörgését: „Mindenható, örök Isten, ki megadtad nekünk, hogy egy napon ünnepelhessük minden szented dicsőségét, arra kérünk, hogy sokszoros közbenjárásukra bőven áraszd reánk irgalmasságodat". E szavakkal a már mennybe jutott, üdvözült hívek közösségének, a diadalmas egyháznak a közbenjárását kéri a földön élő lelkeket egybefogó, küzdő egyház – írják.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményében kiemeli: ezen a napon az evangélium a nyolc boldogság titkát tárja elénk. „Legyünk figyelemmel Jézus szavára, merítsünk erőt belőle, hogy saját életünkben is követni tudjuk tanítását. Kérjük a szentek segítségét, hogy azon az úton tudjunk járni, amelyet Jézus mutatott meg nekünk.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom