Krónika

Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek finn bűnözők kezébe

Ukrajnának szánt fegyverek, egyebek között gépkarabélyok kerülhettek finn bűnözők kezébe a helsinki rendőrség tudomása szerint – mondta el Christer Ahlgren, a finn Nemzeti Nyomozóiroda főnyomozója az Yle helyi rádióadónak vasárnap.

Ukrajnának szánt fegyverek kerülhettek finn bűnözők kezébe
A kép illusztráció.
Fotó: HANDOUT / NATIONAL POLICE OF UKRAINE / AFP

„Svédországban, Dániában és Hollandiában is felbukkantak már Ukrajnának szánt fegyverek” – közölte.

A Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) nyáron figyelmeztetett, hogy bűnszervezetek vehetik célba a Kijevnek szánt külföldi katonai segélyeket.

Ahlgren elmondta: a csempészútvonalakat már kialakították. A fegyverkereskedelem részben a szervezett bűnözésben is részt vevő nemzetközi motorosbandákon keresztül zajlik. A Bandidos MC nevű bandának például minden nagyobb ukrán városban vannak képviselői – ismertette a főnyomozó.

Finnországba a kikötőkön keresztül jutnak be a fegyverek, amelyeket kevésbé ellenőriznek, mint a repülőtereket.

Ahlgren emlékeztetett: a kilencvenes években a délszláv háború idején nagyon hasonló volt a helyzet, hiszen Jugoszláviából is rengeteg fegyvert csempésztek különféle országokba.

„Ukrajna hatalmas mennyiségű fegyvert kapott, és ez jó” – mondta a főnyomozó. „De évtizedekig dolgunk lesz még ezekkel a fegyverekkel. Ez az ár, amelyet fizetnünk kell érte” – jegyezte meg.

Kapcsolódó írásaink