Krónika

Újabb öngyilkos delfinakció

Kétszázötven gömbölyűfejű delfin vetődött partra hétfőn az új-zélandi Pitt-sziget partjainál, mindössze néhány nappal azután, hogy 215 társuk pusztult el a közelben.

Újabb öngyilkos delfinakció
Ismét gömbölyűfejű delfinek vetődtek a partra
Fotó: Wikipedia

A tengeri állatok mentésével foglalkozó Project Jonah elmondta: a térségben az emberekre és az állatokra leselkedő veszélyek miatt ritkán tudják újra vízbe terelni a megfeneklett ceteket. Szombaton 215 gömbölyűfejű delfin múlt ki a csupán negyven kilométerre északra található Chatham-szigeteken. Az élve talált egyedeket a vadőrök lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől.
A Chatham-szigeteken nem ritkák a hasonló esetek. 1918-ban több mint ezer megfeneklett állat pusztult el a sziget partjainál.

A gömbölyűfejű delfinek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért. Ez a viselkedés tovább nehezíti a sikeres mentést.

Kapcsolódó írásaink

Delfincsók

ĀA belugák hanglokátorrendszere nagyon fejlett, és kitűnő a hallásuk is

Szomorú vége lett a belugának

ĀMár szerdai kiemelése előtt is válságos állapotban volt a Szajnába tévedt fehér delfin, amely nem sokkal a mentését követően elpusztult