Krónika

Az EU legveszélyesebb bűnözőinek kézre kerítésére indít kampányt az Europol

Az uniós bűnüldözői szervek hét magyar állampolgár kézre kerítésében kérik a lakosság segítségét

A tagállamok által körözött legveszélyesebb bűnözők felkutatásában kéri a lakosság segítségét is az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol), az idei kampányban 92, különböző bűnbandákhoz köthető ember szerepel a szervezet honlapján.

Az EU legveszélyesebb bűnözőinek kézre kerítésére indít kampányt az Europol
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Europol

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint az idei kampányban olyan súlyos bűncselekmények miatt köröznek embereket Európában, mint gyilkosság, emberkereskedelem, fegyveres rablás vagy terrorcselekmények. Szerepelnek közöttük maffiavezérek is, akik ártatlan embereket mészároltak le, kábítószer- és emberkereskedők, valamint olyan bűnelkövetők, akik gyilkosságot vagy más erőszakos cselekményeket követtek el bandájuk nevében.

Kiemelték, hogy a bűnözői hálózatokon belül kulcsszerepet játszó gonosztevők elfogásával az illetékes uniós hatóságok a bandák teljes felszámolására törekszenek. Ennek érdekében az Europol és a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST) arra kéri a lakosságot, látogassanak el a kampány weboldalára, és nézzék meg, hogy a szervezetet esetleg valamelyik szökevény nyomára tudják-e vezetni.

Közölték továbbá, hogy a kampányt hatalmas fali posztereken fogják népszerűsíteni Európa-szerte. Az első posztert szerdán leplezik le Brüsszelben. Mindegyik kép kártyavárra emlékeztető, azt szimbolizálva, hogy egy bűnözői hálózat névtelen bejelentés alapján azonosított kulcsfigurájának elfogása az egész szervezet bukását okozhatja.

Emlékeztettek, hogy az Europol korábbi kampányai jelentős sikereket értek el, sok névtelen bejelentés vezetett letartóztatáshoz. A szervezet 2016-ban létrehozott weboldalára ez idáig feltöltött 335 arckép tulajdonosa közül 120-at tartóztattak le lakossági bejelentés alapján. A tavalyi kampány 2021. decemberi elindítása óta tíz bűnözőt fogtak el – tették hozzá.

Az Europol honlapja szerint az uniós bűnüldözői szervek hét magyar állampolgár kézre kerítésében kérik a lakosság segítségét. A magyar bűnözőket adócsalás, sikkasztás, illetve drogkereskedelem miatt keresik. Ketten közülük nyolc, illetve tizenkét éves jogerős börtönbüntetésük elől szöktek meg.

Kapcsolódó írásaink