Krónika

Autológ vakcinával a daganos megbetegedések ellen

 Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Autológ vakcinával a daganos megbetegedések ellen
Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft. (Képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

Az Állatorvostudományi Egyetem szombati közleménye szerint az együttműködés a magyar állam által létrehozott Széchenyi Alapok portfóliócégével egy, a daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás eljárás tökéletesítéséről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról szól.

Az együttműködés célja Hidvégi Máté biokémikus, a humánonkológia kiegészítő terápiájában alkalmazott Avemar feltalálója és a Jankovics István virológus által kifejlesztett Lisanext-eljárás tesztelése állatokon az Állatorvostudomány Egyetemen és az eljárás közös továbbfejlesztése.

A projekt keretében daganatos kutyákon a páciensre szabott kezelések zajlanak majd. A vizsgálatok során a kutatók az eltávolított daganatokból tisztított antigént állítanak elő, amelyeket visszajuttatva az állatokba, majd immunsejtjeiket farmakológiailag aktiválva úgynevezett autológ vakcinát fejlesztenek – írták.

Az előzetes vizsgálatok egereken nagyon kedvező eredményekkel zajlottak, a legtöbb állatban a tumorok teljesen visszafejlődtek – tették hozzá.

A kutatási projekt során szerzett ismeretek elősegíthetik a daganatos betegségek biztonságos és a jelenleg alkalmazott eljárásoknál hatékonyabb kezelését, illetve hozzájárulhatnak a humánegészségügyi fejlesztésekhez is – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink