Krónika

Már sehol sem tiszta az esővíz

„Az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig” magas a rendkívül lassan - gyakorlatilag sohasem - lebomló mérgek szintje a csapadékban

Az esővíz ma már a Föld minden pontján túl szennyezett ahhoz, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, mert a mérgező kémiai anyagok jelenléte meghaladja az ajánlott határértékeket - derül ki a Stockholmi Egyetem tudósainak szerdán ismertetett tanulmányából.

Már sehol sem tiszta az esővíz
Hétfő hajnalban erős esőzések érték el Budapestet, illetve Pest megyét, a katasztrófavédelmiseket reggelig csaknem harminc helyre riasztották. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-posztja szerint „a fővárost és tágabb környezetét hajnal óta egymást érték a zivatarok – órákon keresztül esett, gyakran szó szerint ömlött az eső a régióban”. Délelőtt tíz óráig a főváros több pontján is meghaladta a 30–50 millimétert a 24 órás csapadékösszeg, míg az agglo­merációban, Érden csaknem száz millimétert mértek. Ugyanakkor főváros keleti, délkeleti határterületei alig kaptak a zivatarokból. (FP)
Fotó: MH/Purger Tamás

„Adataink szerint ma már egyetlen pontja sincs a Földnek, ahol az esővíz elég tiszta lenne az emberi fogyasztásra” - fogalmazott az AFP-nek nyilatkozva Ian Cousins, a Stockholmi Egyetem tanulmányának vezető szerzője. A tanulmány az Environmental Science and Technology című lapban jelent meg.

A Cuousins által irányított kutatócsoport a 2010 óta rendelkezésre álló adatokat tanulmányozta. Arra a következtetésre jutottak, hogy „az Antarktisztól a Tibeti-fennsíkig” meghaladják az ártalmas anyagok azt a szintet, amelyet az Egyesült Államok Környezetvédelmi ügynöksége (EPA) határozott meg.

Ebben a két, érintetlennek számító régióban is 14-szerese a perfluor-alkil anyagok (PFA-k - az ember által előállított mesterséges vegyi anyagok) szintje az ivóvízzel kapcsolatos amerikai ajánlásoknak.

A PFA-kat közérthetőbben „örök vegyi anyagoknak” is nevezik, mivel rendkívül lassan bomlanak le. Eredetileg a samponok, csomagolóanyagok és sminktermékek összetevőjeként jutnak el környezetünkbe, beleértve a vizet és a levegőt is. Elfogyasztva pedig felhalmozódnak a szervezetben.

 Egyes tanulmányok szerint a PFA-knak való kitettség befolyásolja a termékenységet és a magzati fejlődést. Szintén megnöveli az elhízás és bizonyos ráktípusok (prosztata-, vese- és hererák), valamint a magasabb koleszterintszint kockázatát.

 Ian Cousins megjegyzi: az EPA nemrég csökkentette a PFA elfogadható szintjét, miután felfedezték, hogy ezek a vegyi anyagok befolyásolhatják a gyermekek oltóanyagokra adott immunválaszát. A tudós kijelentette: a PFA-k beivódása környezetünkbe ma már visszafordíthatatlan folyamat, a bolygó többé nem képes semlegesíteni ezek környezeti hatását.