Krónika

Étolajért mérik a sört egy német kocsmában

Egy liter olajért adja a hét euróba kerülő korsó sört egy müncheni vendéglős

Egy müncheni vendéglős hirdette meg a szokatlan akciót amelynek keretében egy liter olajért adja a hét euróba kerülő, korsó sört. A cserével mindenki jól jár: lesz elég rántott hús, és senki sem marad szomjas.

Étolajért mérik a sört egy német kocsmában
Egy liter olajért adja a hét euróba kerülő korsó sört egy müncheni vendéglős (képünk illusztráció)
Fotó: Pixabay

A világ étolajexportjának 80 százaléka Ukrajnából és Oroszországból érkezett – egészen a háború kitöréséig, azóta a világ olajhiánnyal küzd. Ezt mindenki megérzi, de a müncheni Giesingerben különösen nagy a baj, az étterem–sörözőben ugyanis heti 30 liter étolajra lenne szükség a rántott húsokhoz, de csak tizenöthöz jutottak hozzá. 

Erik Hoffmann, a kocsma üzletvezetője ezért úgy döntött, hogy akciót hirdet: a vásárlók étolajjal fizethetnek a sörért, egy liter olajért egy liter sört adnak. A kocsma így olajhoz jut, a vendégek pedig olcsó sörhöz, a Reuters szerint a német kocsmákban nagyjából 7 euró egy liter sör átlagára, egy liter étolaj viszont csak 4,5 euróba kerül, már ha van.

Bár a mostani hír viccesnek tűnhet, a kocsmának bejött a számítása, ugyanis a lelkes vendégek eddig 400 liter olajat cseréltek sörre. Az étolajellátással komoly bajok vannak, és a háború hosszabb távon kenyérkrízissel is fenyeget. Ráadásul nem is mindenki tudja olyan egyszerűen elhárítani a hiányt, mint a Giesinger, Oroszország és Ukrajna háborúja ugyanis legjobban az éhezéssel és alultápláltsággal küzdő régiókat sújtja.  

Kapcsolódó írásaink