Krónika

Spanyolország is törölte a korlátozásokat

Senkitől sem kérnek oltási igazolást

Spanyolország eltörölte a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a schengeni övezet állampolgáraival szemben – derült ki a hivatalos spanyol állami közlönyben (BOE) csütörtökön megjelent rendelkezésből.

Spanyolország is törölte a korlátozásokat
Tömeg a Sagrada Famíliánál: ismét rekordot dönthet a turizmus
Fotó: AFP/Pascal Guyot

Az egészségügyi minisztérium határozatának értelmében az úti okmányokon kívül nem kérnek más dokumentumot a dél-európai országba érkezőktől, nem kell bemutatni oltási igazolást, gyógyulási igazolást vagy negatív teszteredményt. Fenntartják viszont az egészségügyi ellenőrzést a schengeni övezeten kívüli országokból érkezőkkel szemben, akik számíthatnak például testhőmérséklet-mérésre. A beutazást azonban számukra is megkönnyítették a múlt héten, és már elég egy 24 órán belüli antigénteszt vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredményének a bemutatása is a belépéshez.

Az egészségügyi minisztérium a járványhelyzet javulásával indokolta döntését. A tárca legutóbbi, kedden közölt jelentése szerint négy nap alatt 34 ezer új fertőzöttet regisztráltak a dél-európai országban. Százezer emberből két hét alatt átlagosan 663 új fertőzöttet jelentettek, négy nappal korábban számuk még 728 volt.

Már az unióban van a majomhimlő ellenszere


Megérkezett Spanyolországba az uniós központi beszerzésből származó Tecovirimat első adagja, amely a majomhimlő kezelésére szolgál. Az antivirális szert elsősorban azoknál a betegeknél fogják alkalmazni, akiknél a fertőzés súlyos tüneteket okoz – közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter a parlament egészségügyi bizottságának csütörtöki ülésén Madridban.


Hozzátette továbbá, hogy hamarosan kétszáz adag érkezik az Imvanex nevű, feketehimlő elleni védőoltásból, amelyet eredményesen lehet alkalmazni a majomhimlő megelőzésére is. Beszélt arról is, hogy már 156-ra emelkedett a Spanyolországban igazolt fertőzések száma, azonban ezek mindegyike enyhe lefolyású. A legtöbb fertőzöttet, összesen 139 esetet a fővárost is magában foglaló madridi autonóm tartományban azonosították.

Kapcsolódó írásaink

Javult a covid­helyzet Észak-Koreában

ĀTegnap Észak-Korea vezető tisztségviselői a járványellenes korlátozások felülvizsgálatáról tárgyaltak, és úgy értékelték, hogy javult a járványhelyzet az országban azóta, hogy elismerték az első koronavírusos fertőzést – jelentette az állami média

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom