Krónika

Gyerekek közelében lőtték ki a vaddisznókat

Büntetőeljárás keretében vizsgálja a budapesti Szent János Kórháznál szerdán kilőtt vaddisznók ügyét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Az ügyben a területileg illetékes XII. kerületi önkormányzat feljelentést tett.

Gyerekek közelében lőtték ki a vaddisznókat
Egyre többször előfordul, hogy a vaddisznók lakott területen keresnek élelmet, így az emberekkel való konfliktusok is megszaporodtak
Fotó: MH

A napokban jelentek meg hírek arról, hogy a XII. kerületi Szent János Kórháznál vaddisznókat láttak. Szerdán többen fotót, videót tettek közzé a közösségi médiában, amelyek szerint nappal, az állampolgárok szeme láttára a vaddisznókat és malacaikat a kórház közelében lévő villamosmegállónál kilőtték.

A rendőrség tegnap honlapján azt írta: a sajtóban megjelent, névtelen forrásra hivatkozó hírek ellenére a BRFK tevékenység-irányítási központja nem adott sem engedélyt, sem utasítást a vaddisznók kilövésére, a rendőrséghez ilyen jellegű kérés sem érkezett. Azt is hangsúlyozták, nem a rendőrség hatásköre eldönteni, hogy a lakott területre tévedt vadállatokat szükséges-e kilőni. Ebben az esetben azonban a lövések leadásának körülményei bűncselekmény gyanúját vetették fel, ezért a II. kerületi rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el – közölte a rendőrség.

A hegyvidéki önkormányzat tegnap az MTI-vel azt közölte: szerdán a reggeli órákban ismeretlenek a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti erdős övezetben, belterületen több lövéssel kilőttek egy vaddisznót a malacaival együtt. Az állatok kilövéséről az önkormányzatot előzetesen nem értesítették. Azt írták, hogy a reggeli órákra, a munkanapra, illetve tanítási napra tekintettel a környéken sok járókelő, tömegközlekedéssel vagy más járművel utazó gyermek tartózkodott. „A lövéseket az ő közvetlen közelükben adták le” – emelték ki. „Egy kisfiú sokkot kapott, hozzá mentőt kellett hívni” – írta egy szemtanú a Facebookon.

„A fegyverhasználat veszélyeztette a környéken tartózkodó és közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is” – írták, hozzátéve: a XII. kerületi önkormányzat ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Kapcsolódó írásaink