Krónika

Országszerte pusztított a vihar, Kaposváron okozta a legsúlyosabb károkat

A szerdai vihar miatt országszerte 238 esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

 

Országszerte pusztított a vihar, Kaposváron okozta a legsúlyosabb károkat
Többfelé fákat döntött ki a hatalmas vihar Kaposváron
Fotó: kaposvarmost.hu

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a legtöbb munkát Somogy, Baranya és Bács-Kiskun megyében adta a viharos időjárás a tűzoltóknak.

Az erős szél sok helyen faágakat tört le, fákat döntött ki, amelyek utakra, kerítésekre, házakra dőltek. Országszerte 126 épületben keletkeztek károk, 82 esetben Somogy megyében, főleg Kaposváron és környékén.

Sokan csak csütörtök reggel szembesültek a károkkal, így főként Somogy megyéből folyamatosan érkeznek bejelentések a katasztrófavédelemhez. A tűzoltók csaknem száz somogyi helyszínen még csütörtökön is dolgoznak - tudatta a szóvivő.

Villámcsapás miatt is keletkeztek károk: Kiskunmajsán egy ház kéményébe csapott villám. Földeákon és Kaposváron fába csapott a villám, és egy kaposvári üzletház mélygarázsát elöntötte a víz.

A kidőlt fák, letört ágak több elektromos vezetéket is elszakítottak, emiatt Komlón és néhány somogyi településen csaknem kétezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás, csütörtök reggelre ezt helyreállították - ismertette Mukics Dániel.

Gyorssegítséget ajánl fel az Ökumenikus Segélyszervezet Kaposvárnak

Ötmillió forintos gyorssegítséget ajánl fel a vihar sújtotta Kaposvárnak és országos adománygyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet.

A szervezet közleményében azt írta, szerdán kora este hatalmas vihar pusztított Kaposváron. A hirtelen lezúdult, jelentős mennyiségű eső és a dió, sőt néhol ököl nagyságú jégdarabok sok épületben és autóban okoztak jelentős károkat. A viharos erősségű szél fákat csavart ki, háztetőket bontott meg.

Az első helyszíni jelentések szerint a vihar okozta károk nagysága a többmilliárdos nagyságrendet is elérheti -  tették hozzá.

A közlemény szerint az Ökumenikus Segélyszervezet ötmillió forintos azonnali gyorssegítséget ajánlott fel, helyi intézménye pedig a szervezet humanitárius szakértőivel megerősítve megkezdi a segítségnyújtást. A www.segelyszervezet.hu honlapon, illetve a 11705008-20464565 számlaszámán "Kaposvár" cél megjelöléssel országos adománygyűjtést indítottak a károsultak támogatására.

A szervezet 2017 óta működtet szociális és fejlesztő központot Kaposváron, Biztos Kezdet gyermekháza a legszegényebb helyi kisgyermekek felzárkózását segíti - ismertették.

Kaposvár polgármestere példátlan természeti csapásnak nevezte a vihart

Példátlan természeti csapásnak nevezte Kaposvár szempontjából a szerdán országszerte károkat okozó heves szelet és jégesőt a somogyi megyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) azt írta, hogy diónyi, helyenként ökölnyi méretű jégdarabok estek, a "brutális erősségű szél" fákat csavart ki, a levert levélzet teljesen elfedte a csatornarácsokat.

Köz- és magánépületek ablakai törtek be, rengeteg autó megsérült, a kár jelentős - jegyezte meg, hozzátéve: nem tudnak arról, hogy bárki is megsérült volna. Hangsúlyozta, a károk felmérése zajlik, a hibák elhárítását megkezdték.