Krónika

Rengeteg áldozata van a texasi általános iskolai mészárlásnak

Legalább 19 diák és két tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során a Texas állambeli Uvalde városában helyi idő szerint kedden 12 óra előtt - jelentette az amerikai sajtó a Texas állambeli közbiztonsági hivatal tájékoztatására hivatkozva.

Rengeteg áldozata van a texasi általános iskolai mészárlásnak
Texas Uvalde nevű kisvárosában, egy helyi általános iskolában történt a lövöldözés
Fotó: The Texas Tribune

Greg Abbot, Texas állam kormányzója korábban elmondta: a feltételezett lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak szintén meghalt.

Az első hírek szerint a helyszínre érkező rendőrök lőtték le.

Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tetté
Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tetté
Fotó: Brandon Bell / GETTY IMAGES NO

A kormányzó beszámolója szerint a feltételezett elkövetőnél „kézi fegyver és puska” is lehetett, amikor tüzet nyitott a San Antonio városától 85 mérföldre nyugatra található uvaldei Robb Általános Iskolában. A republikánus politikus beszámolója szerint két tisztet is meglőttek, de - mint fogalmazott - ők várhatóan életben maradnak.

Objektum doboz

Hírügynökségi információk szerint a feltételezett elkövető a helyi közösség lakója volt. Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tettét. A sérültek számát egyelőre nem határozták meg pontosan, de Arredondo szerint „több sérült is van”. A Robb Általános Iskolában alig 600 diák tanul, és a rendőrfőnök elmondása szerint második, harmadik és negyedik osztályos tanulók voltak az intézményben.

Objektum doboz

A San Antonio-i Egyetemi Kórház a Twitteren közölte, hogy két sérültet szállítottak hozzájuk az uvaldei iskolából, egy gyermeket és egy felnőttet. Mint írták: mindkét sérült - egy 66 éves nő és egy 10 éves lány - állapota válságos. Az Uvalde Memorial Hospital korábban azt közölte, hogy 13 gyermeket szállítottak az intézménybe.

A rokonok gyásza:

Objektum doboz

A CNN amerikai televíziónak nevük elhallgatását kérő hatósági források elmondták, hogy az iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője feltehetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolához ment volna. Roland Gutierrez, Texas állam szenátusának demokrata tagja a hatóságoktól kapott információkra hivatkozva közölte: a nőt helikopterrel szállították San Antonioba, és még életben van.

Az uvaldei Robb Általános Iskolában történt a mészárlás
Az uvaldei Robb Általános Iskolában történt a mészárlás
Fotó: Jordan Vonderhaar / GETTY IMAG

Ismét AR-15

Sajtóhírek szerint a tettes az Egyesült Államok legkedveltebb fegyverét használta a vérengzés elkövetésére. Az AR-15-ös az amerikai hadseregben rendszeresített M16-os gépkarabély polgári változata, több millió példány lehet belőle a lakosságnál különféle típusokból. A Kalasnyikovnál is népszerűbbé vált ismétlőpuska állítólag eleve a brutális tűzereje miatt került a hadsereg arzenáljába, félelmetes belegondolni, mekkora pusztítást vihet végbe gyermeki áldozatokon.

A fegyverről az elkövető posztolt is a vérengzést megelőzően:

Objektum doboz

A lövöldöző a közösségi médiában jelentette be tettét

Greg Abbot kormányzó szerdai sajótájékoztatóján közölte hogy a lövöldöző a közösségi médiában jelentette be tettét mindössze negyed órával az ámokfutás előtt. Az elkövető egyik bejegyzésében azt is közölte, hogy megöli nagyanyját, egy másik üzenetében pedig már azt írta, hogy meg is tette ezt.

Abbott szerint Ramos arcon lőtte nagyanyját kedden történt iskolai ámokfutása előtt, de a nő túlélte a találatot és értesítette a rendőrséget. A tettes ezt követően elmenekült otthonából, amelyben nagyanyjával élt és karambolózott kocsijával a Robb Általános Iskola közelében. Az oktatási intézménybe egy hátsó bejáraton keresztül jutott harci felszereléssel egy AR-15-ös jellegű puskával felfegyverkezve.

Ramos ezt követően elbarikádozta magát egy negyedik osztályos tanteremben, ahol tüzet nyitott a diákokra és tanárokra, mielőtt a rendőrség végzett volna vele.

Abbott közölte, hogy a halottak mellett tizenheten szereztek nem életveszélyes sebesüléseket. A texasi kormányzó hangsúlyozta, hogy az elkövető közösségi médián tett bejegyzései voltak az egyedüli figyelmeztető jelek. Hozzátette, hogy a főiskolát abbahagyó Ramosnak nem volt büntetett előélete, sem pedig ismert mentális problémája.

A hatóságok szerint a 18 éves fiatal két puskát és hozzájuk való 375 darab lőszert vásárolt még márciusban. Az ügy ismét felszította az amerikai fegyvertartás körüli társadalmi vitát.

A feszült politikai légkör egyik megnyilvánulása volt, hogy Beto O'Rourke demokrata párti kormányzójelölt megszakította a republikánus párti Abbott sajtótájékoztatóját pellengérre állítva a hivatalban lévő kormányzót amiért hivatali ideje alatt lazított a texasi fegyvertartási törvényeken. O'Rourke Abott kihívójaként indul a novemberi kormányzóválasztáson. A jelenlévők közül többen azt vetették a demokrata párti politikus szemére, hogy át akarja politizálni a tragédiát, sőt sértegetések is elhangzottak az épületből kikisért O'Rourke irányába.

O'Rourke az épület előtt újságíróknak nyilatkozva őrültségnek nevezte, hogy egy 18 éves fiatal legálisan vásárolhat egy AR-15-ös gépkarabélyt. "Mégis mire számítottunk, hogy mit fog tenni vele?" - kérdezte. A demokrata párti politikus egyben ígéretet tett, hogy megválasztása esetén szigorítani fogja a fegyvertartási szabályokat.

Mintha nem ő lenne az elnök

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnököt az Air Force One, azaz az elnöki különgép fedélzetén tájékoztatták az iskolai lövöldözésről, ugyanis Biden ötnapos ázsiai útjáról kedden tért vissza az Egyesült Államokba.

Amerikai idő szerint este 9 óra előtt Biden a Fehér Házban elmondott beszédében „újabb mészárlásnak” nevezte a texasi esetet. „Egy gyermek elvesztése olyan, mintha kitépnék a lelked egy darabját” - tette hozzá. Az elnök felszólította a nemzetet, hogy imádkozzanak az áldozatokért és „álljanak ki a fegyverlobbi ellen.”

Biden úgy fogalmazott: „Az Isten szerelmére, mikor tesszük meg azt, amit mindannyian tudjuk, hogy meg kell tennünk?”

Objektum doboz

Kamala Harris amerikai alelnök egy a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben rendezett díjátadó gálán azt mondta: „a szívünk minden alkalommal megszakad, amikor egy ilyen tragédia történik”, de ezek a lövöldözések újra és újra megtörténnek. Harris a fegyvertartási szabályokra utalva azt mondta: „nemzetként bátornak kell lennünk, és lépéseket kell tennünk, (.) hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő.”

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése csaknem egy évtizede történt, amikor fegyveresek megöltek 20 gyereket és 6 felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel azután történt, hogy egy fegyveres 10 embert megölt a houstoni Santa Fe középiskolában.

A rendőrség elkerítette a gyilkos lakóhelyét Uvaldéban
A rendőrség elkerítette a gyilkos lakóhelyét Uvaldéban
Fotó: Jordan Vonderhaar / GETTY IMAG

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert.