Krónika

Nagy kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia hárommilliárd forintból

Új szakaszába lépett a kormánnyal a kapcsolatunk – hangsúlyozta tegnap Budapesten Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 195. közgyűlésén.

Nagy kutatási programot indít a Magyar Tudományos Akadémia hárommilliárd forintból
Freund Tamás
Fotó: MTA/Szigeti Tamás

A szervezet elnöke kiemelte: ezt mutatja, hogy idén majdnem kétszeresére nőtt az Akadémia központi költségvetési támogatása. Utalt arra is, a kabinettel együttműködésben folytatódik a nemzeti posztcovid-stratégia és pandémiás terv tudományos megalapozása. Freund Tamás bejelentette,hárommilliárd forintból négy nagy kutatási programot indítanak, melyek egyike a már korábban beindított Nemzeti Agykutatási Program 3.0.

A projektek olyan társadalmi és nemzetstratégiai prioritásokhoz kötődnek, amelyekben kiemelkedő hazai tudományos háttér áll rendelkezésre, és közvetlenül kapcsolódnak az Akadémia küldetéséhez, programjaihoz – fogalmazott az elnök. Kitért arra is, hogy az új feladatok mellett tovább folytatódnak az MTA korábbi programjai, köztük a Közoktatás-fejlesztési, a Kutatási és a Lendület Program.

Az elnök az ukrajnai háború kapcsán beszélt arról, mindent megtesznek, hogy a háború elől menekülő tudósoknak szállást és ellátást biztosítsanak, emellett a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát megpróbálják Budapestről működtetni. Hozzátette, már készülnek az MTA alapításának 2025-ben esedékes, 200. évfordulójának megünneplésére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom