Krónika

Új, természetes módszerrel csökkentik a szúnyogok számát

Légi kémiai szúnyoggyérítést csak extrém szúnyogártalom esetén, kizárólag az országos tiszti főorvos egyedi engedélyével lehet végezni

Végre megérkezett hazánkba a várva várt eső. Miközben a mezőgazdászok jogosan örülnek, jó tudni: a csapadékos időjárás jelentős szúnyoginváziót hozhat.

Új, természetes módszerrel csökkentik a szúnyogok számát
Fotó: AFP/CDC/BSIP

Hétfőn kezdődött meg az országos szúnyoggyérítési program, elsőként a Tisza-tónál és Szolnok térségében irtják a szakemberek a vérszívókat, mivel az elmúlt napokban a Tiszán levonuló kisebb árhullám után már kialakultak tenyészőhelyek. Ezért ezeken a területeken indult meg elsőként a biológiai szúnyoggyérítés légi biológiai módszerrel, összesen kétezer hektárnyi vízfelületen.

A módszer lényege, hogy a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe, amely a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre teljesen ártalmatlan. Elsőként 2020-ban alkalmaztak Magyarországon olyan granulált biológiai készítményt a lárvák gyérítésére, amely a fák lombozatán is képes áthatolni. Ezzel pedig az ártéri erdőkben is lehetővé vált a hatékony biológiai szúnyoggyérítés a levegőből – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Tavaly tizenhatezer hektárnyi vízfelületen hagyományos, folyékony biológiai készítményt használtak a szúnyoglárvák ellen.

Idén befejeződik az a hároméves program, amelynek keretében a csípőszúnyogok legfontosabb élőhelyeit térképezik fel. A katasztrófavédelem által megrendelt felmérés azokra a régiókra, folyó menti térségekre és a nagyobb tavak környezetére terjed ki, ahol rendszeresen jelentős szúnyogártalom alakul ki. A biológiai szúnyoggyérítéshez használt fehérjetartalmú készítményt – legyen az granulátum vagy folyadék – földi és légi úton is ki lehet juttatni. Nagyobb vízfelületek esetén alkalmazzák a légi kijuttatást.

Kisebb, levegőből nehezen elérhető vízfelületeknél autóról vagy akár gyalogosan is kijuttatható a szúnyoglárvák ellen használt készítmény – tudta meg a Magyar Hírlap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől.Mukics Dániel kiemelte, a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre, vagyis kémiai szúnyoggyérítésre földi járműről juttatják ki az irtószert, míg légi kémiai szúnyoggyérítést kizárólag extrém szúnyogártalom esetén, csak és kizárólag az országos tiszti főorvos egyedi engedélyével lehet végezni.

A nagyobb vízfelületeknél végzett lárvagyérítést jelenleg három repülő végzi, szükség esetén további légi járművek is bevonhatók a munkába. A földi kémiai kijuttatásra országszerte hatvan pickup áll rendelkezésre, felszerelve a kezeléshez szükséges speciális berendezésekkel. Ezzel az eszközparkkal egy extrém szúnyoginvázió is biztonsággal kezelhető. A feladatot országszerte csaknem százötven ember végzi.

Ezeken a területeken gyérítették a legtöbbet a szúnyogokat tavaly hazánkban

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom