Krónika

Sanghaj után Peking tesztel

Pánikvásárlás kezdődött a boltokban, mert sokan félnek, hogy hamarosan karantén jöhet

Tömeges tesztelésbe kezdenek Pekingben, mivel újra emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzések száma – írja a BBC. A kínai főváros legnagyobb városrészében, Csaojangban 26 pozitív esetet regisztráltak múlt hétvégén, ami az eddigi legmagasabb szám az utóbbi időben.

Sanghaj után Peking tesztel
A kínai főváros 3,5 millió lakosát kívánják hamarosan megvizsgálni
Fotó: AFP/Noel Celis

Mivel a vezetés attól tart, hogy Pekingben is hasonló hullám indulhat el, mint Sanghajban, amely hetek óta szigorú karantén alatt van a fertőzöttek számának megugrása miatt, teszteléssel akarják ezt megelőzni. A kerület mind a 3,5 millió lakosát háromszor fogják tesztelni ezen a héten. Miután az emberek megkapták az erről szóló értesítést, pánikvásárlás kezdődött a boltokban, mert sokan attól tartanak, hogy a tömeges tesztelést a sanghajihoz hasonló karantén követheti.

A helyi médiában olyan képek jelentek meg, amelyeken az látszik, hogy a szupermarketek polcai kiürültek, a pénztáraknál pedig kígyózó sorok álltak. A nagyobb üzletek meg is hosszabbították a nyitvatartásukat, hogy alkalmazkodjanak a megugró kereslethez. Az állami The Global Times szerint arra utasították a pekingi frissélelmiszer-ipari cégeket, hogy növeljék többek között a hús, a tojás és a zöldségek kínálatát.

A lap által megszólaltatott egészségügyi szakértők szerint a tömeges tesztelés eredményétől függ, hogy szükség lesz-e újabb intézkedésekre, például több terület lezárására. A Pekingi Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ igazgatóhelyettese a China Dailynek azt mondta, a következő napokban várhatóan emelkedni fog a megbetegedések száma.

Az elővigyázatosságot az indokolja, hogy amióta március végén elkezdődött a járvány legújabb hulláma Sanghajban, több mint 400 ezer fertőzést és 138 halálesetet regisztráltak. Ott egyébként már javul a helyzet: csökken a fertőzések száma, így fokozatosan feloldják a vesztegzárat, és újraindítják a kulcsfontosságú vállalatokat.

Korlátok nélkül lehet Svájcba utazni

Jó hír érkezett Európa ékszerdobozából: megszünteti a világjárvány idején bevezetett beutazási szankciókat Svájc a turistaszezon beindulásának közeledtével, május 2-től. Ez azt jelenti, hogy a korábbiaktól ellentétben semmiféle igazolást nem kérnek a koronavírussal kapcsolatosan, vagyis a nem beoltottak is gond nélkül átléphetik az ország határait. Mindez azt jelent, hogy Svájcba való beutazáshoz a hagyományos okmányokra, így útlevélre és személyi igazolványra továbbra is szükség lesz.
(FV)

Worldometers: világszerte több mint 509,6 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 6,24 millióan elhunytak, és csaknem 462,6 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink