Krónika

Viszlát maszk!

Továbbra is bárki kérheti az oltást

Ahogyan azt a kormány már bejelentette, a járvány ötödik hullámának visszahúzódásával kivezetik a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat.

Viszlát maszk!
Kötöttségek nélkül lehet enni-inni a franciaországi Toulouse-ban is
Fotó: AFP/Valentine Chapuis

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közlése szerint mától megszűnik a maszkviselési kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken, és ezentúl a vendéglátóegységek dolgozóinak sem kell ilyesmit viselniük munkájuk közben.

Az egészségügyi és szociális intézményekben a maszkviselést egyénileg szabályozzák. Mindezeken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés-táncos rendezvényre, az ötszáz főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvényekre sem.

A beutazással kapcsolatos korlátozásokat ugyancsak feloldják. A KTK ugyanakkor aláhúzta, a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak, hiszen azok az uniós előírásokkal összhangban születtek. Az oltás lehetőség mindenkinek nyitva áll. A vakcina felvétele továbbra is elvárt az egészségügyben és a honvédség tagjaitól, de a közigazgatás többi területén feloldják e kötelezettséget.

Belgium is könnyített a szigoron

Belgiumban hétfőtől megszűnik a járványügyi veszélyhelyzet, amely a koronavírus-járvány megfékezésére két évvel ezelőtt bevezetett korlátozások legtöbbjének feloldását jelenti. Így nem lesz szükség többé az oltási igazolványokra, a maszkhasználat pedig csak a tömegközlekedésen, a kórházakban és a repülőtereken marad kötelező – jelentette be Alexander De Croo belga miniszterelnök.

Mint mondta, eddig több mint kilencmillió belga szerzett teljes védettséget, és legkevesebb hétmillióan kapták meg az emlékeztető oltást is. A járvány kezdete óta 3,579 millió esetben mutatták ki a koronavírust, és 30 244 ember halt meg a kórban.
(FV)

Worldometers: a világon eddig csaknem 445,838 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 6,017 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma jelenleg 378,981 millió. A legtöbb új külhoni áldozatot tegnapra virradóan Dél-Koreában (243 612), Oroszországban (79 863), Hollandiában (66 799) és Japánban (63 520) regisztrálták.

Kapcsolódó írásaink