Krónika

A lány, aki 3096 napig volt egy horrorpince foglya

Natascha Kampuscht egy öt négyzetméteres, föld alá ásott szobában tartotta elrablója, Wolfgang Priklopil, aki végül a vonat elé vetette magát

Mindössze tízéves volt az osztrák Natascha Kampusch, amikor 1998. március 2-án az utcáról elrabolta egy Wolfgang Priklopil nevű férfi, akitől 3096 nap után sikerült elszöknie.

A lány, aki 3096 napig volt egy horrorpince foglya
Natascha elrablásakor tízéves volt, serdülőkorát egy pincében töltötte. A történtek feldolgozása érdekében három könyvet is írt
Fotó: AFP/Austrian Police, AFP/Barba

Natascha Kampusch 1988-ban született Bécsben, egy városszéli szociális lakásban nőtt fel. Szülei elváltak, a tízéves kislány pedig nap mint nap arról álmodozott, hogy egyszer elszökik erről a helyről. Dolgozni szeretett volna, hogy el tudja tartani magát, legyen lakása, és boldog lehessen. Bár alig öt percre lakott az iskolától, mégis ez az távolság is elég volt ahhoz, hogy egy Wolfgang Priklopil nevű kommunikációs szakember 1998. március 2-án elrabolja. A férfi már rég tervezte a lány elrablását, még egy kis ablak nélküli, hangszigetelt szobácskát is épített neki a Bécstől 24 kilométerre fekvő Strasshof városában.

A rendőrség mindent megtett azért, hogy megtalálják a lányt, minden lehetséges információt összegyűjtöttek, ami az elrablóhoz vezethet. Egy diák például azt mondta, hogy látta, amint egy fehér furgonba tuszkolta be egy férfi Nataschát. A leírásnak megfelelő furgonok tulajdonosai között volt Priklopil is, de a 35 éves férfi a kihallgatáson elmagyarázta, hogy egy nagyobb mennyiségű építőanyag szállításához volt szüksége a furgonra, így nem keltett különösebben gyanút, hiszen teljességgel elfogadható magyarázatot adott.

Mindeközben a kislány egész serdülőkorát a garázs alatti kis pincehelyiségben töltötte. A helyiség mindössze öt négyzetméteres és teljesen hangszigetelt volt. A föld alá ásott szobát két kemény ajtó zárta, ablaka nem volt, csak egy kis szellőzőnyílás biztosította a levegőt a zárkában. Natascha az első hat hónapban egyáltalán nem hagyhatta el a szobát, majd utána néha egy-egy kis időre kivitte a férfi a levegőre.

A ház, ahol Kampusch több mint nyolc és fél éven át raboskodott, ma az ő tulajdona
A ház, ahol Kampusch több mint nyolc és fél éven át raboskodott, ma az ő tulajdona
Fotó: Wikipedia

A férfi elektrotechnikusként dolgozott, egyedül élt a nagyszüleitől örökölt házában, környezete udvariasnak, de távolságtartónak ismerte. Bécsben élő édesanyjával szoros viszonyt tartott fenn, de alapvetően kapcsolatteremtési problémái voltak. A férfi azt képzelte magáról, hogy ő egy egyiptomi isten, és Nataschának uramnak kellett őt szólítania. Később pedig már az sem volt ritka, hogy napi rendszerességgel verést is kapott Prikopiltól, aki lelkileg és fizikailag is bántalmazta.

Priklopil istennek hitte magát
Priklopil istennek hitte magát
Fotó: AFP/HO

Egy alkalommal, 2006 augusztusában a férfi arra kérte Nataschát, hogy porszívózza ki az autóját, közben azonban megszólalt a telefonja, és arrébb ment, hogy ne zavarja a porszívó zúgása. Natascha egy óvatlan pillanatban gyorsan átszökött a kerítésen, és elmenekült. Pár száz méter futást követően egy hetvenes éveiben járó asszonyhoz kopogott be, aki a kérésére kihívta a rendőröket. A rendőrnőt, aki először beszélt Nataschával, megdöbbentette a lány gazdag szókincse, intelligenciája, műveltsége. Mint kiderült, sokat olvasott, Priklopil filozófiai könyveket is vett neki. Ugyanakkor fizikálisan gyenge volt: a 18 éves lány alig 48 kilót nyomott, és nagyon sápadt volt. Natascha Kampusch 10 és 15 éves kora között mindössze 15 centimétert nőtt. A rendőrség megpróbálta elkapni a férfit, de ő még aznap egy vonat elé vetette magát.

Natascha a történtek feldolgozása érdekében három könyvet írt, majd ezek alapján elkészült az életéről a 3096 nap című könyv is. Egy rövid ideig saját televíziós műsort vezetett, most jótékonysági munkája tölti ki az idejét. A strasshofi ház pedig, amelyben Priklopil több mint nyolc éven át fogva tartotta a lányt, most Natascha Kampusch tulajdona. Az öt négyzetméteres pincehelyiséget, amelyben raboskodott, feltöltette betonnal.

Kapcsolódó írásaink