Krónika

A vadnyugat regényírója és fegyvergyárosa

Karl May indiánregényei páratlan sikereket értek el, Winnetou, az apacsok törzsfőnökének karaktere ma is népszerű, Samuel Colt találmánya, a hatlövetű colt pedig minden cowboy felszerelésének fontos tartozéka volt

Száznyolcvan éve, 1842-ben ezen a napon született Karl Friedrich May (May Károly), minden idők legtöbb könyvet eladó német írója, a vadnyugat tematikájának legnagyobb szerzője. Hat évvel korábban ugyancsak február 25-én kapta meg szabadalmát forgópisztolyára (revolving gun) Samuel Colt, ami a vadnyugat ikonikus fegyvere lett.

A vadnyugat regényírója  és fegyvergyárosa
Telepesek ezrei indultak nyugatnak a boldogulás reményében
Fotó: AFP/ACME

May szegény szász takácscsaládba született, és alultápláltság miatt vakon jött világra. Csak négyéves korára kapta vissza látását, miután megoperálták és kezelésben részesítették. Kezdetben a tanári pályával próbálkozott, később íróként próbált szerencsét, és 1875-ben sikeresen megállapodott írásainak kiadásáról, és egy csapásra népszerű emberré vált. Észak-Amerikában 1908-ban járt először, de akkor sem utazott a New York állambeli Buffalónál nyugatabbra.
A vadnyugati környezet közvetlen ismeretének hiányát sikerrel pótolta élénk képzeletével, széles körű olvasottságával, korabeli térképek, útleírások, néprajzi és nyelvészeti publikációk tanulmányozásával.

Karl Friedrich May regényeit csaknem minden nyelvre lefordították
Karl Friedrich May regényeit csaknem minden nyelvre lefordították
Fotó: Wikipedia

Karl May regényhősei megfeleltek a „nemes vadember” romantikus ideáljának, ábrázolásában az indiánok többnyire a romlott fehér törvényen kívüliek ártatlan áldozatai, azaz gyakran hősként jelennek meg. Megteremtette Winnetou karakterét, az apacsok törzsfőnökét, és Old Shatterhandet, az író alteregóját, Winnetou fehér bőrű vértestvérét. (Egyes állítások szerint Shatterhand alakját a magyar etnológusról, Xántus Jánosról mintázta.) Hasonlóan sikeresnek bizonyultak Arábiában játszódó regényei is. May munkássága hihetetlen sikert aratott Európában. Műveit több mint harminc nyelvre lefordították, többek között latinra, volapükre és eszperantóra is. Világszerte több mint kétszázmillió May-könyvet értékesítettek.

Samuel Colt a világ leghíresebb pisztolyának feltalálója volt
Samuel Colt a világ leghíresebb pisztolyának feltalálója volt
Fotó: Wikipedia

Samuel Colt a Connecticut állambeli Hartfordban született. Tizenegy évesen ismerkedett meg a Compendium of Knowledge című művel, egy tudományos enciklopédiával. Az ebben szereplő feltalálók olyan bravúrokat hajtottak végre, amelyeket korábban lehetetlennek ítéltek, és ő is ezt akarta tenni. Később, miután katonáktól hallott egy olyan fegyver megvalósíthatatlanságáról, amely akár ötször-hatszor is lőhetne újratöltés nélkül, Colt úgy döntött, hogy megalkotja ezt a „lehetetlen fegyvert”. Egy hajóúton elkészítette a leendő fegyver fából készült makettjét.

Ez abban különbözött a többi korabeli pisztolytól, hogy lehetővé tette használója számára a tár elforgatását úgy, hogy a kakast felhúzva az elfordította a tárat, amelyet aztán egy pecekkel szorosan egy vonalban rögzített az egyik csőhöz. Samuel Colt az Egyesült Királyságba utazott, hogy levédesse a fegyver terveit, ahol kiadták neki az első szabadalmát. Amerikába beadta az ottani szabadalmát egy forgó fegyverre (revolving gun), amit 1836. feb­ruár 25-én kapott meg.

Colt 1836-ban társaságot alapított, hogy ötletét piacra vigye. Bár 1837 végére több mint ezer fegyvert gyártottak, de az eladások sikertelenek maradtak, ezért Washington D. C.-be utazott, és a termékét bemutatta Andrew Jackson elnöknek. Jackson jóváhagyta a fegyvert, és Coltnak egy elevelet is írt erről. Ezzel a levéllel megkapta a kongresszus általi jóváhagyást a fegyver hadsereg előtti bemutatására, de nem sikerült rendelést szereznie.

Később Samuel Walker, a Texas Rangers kapitánya beszerzett néhányat az első Colt revolverek közül, és első kézből láthatta hatékonyságukat. Walker ezer revolvert rendelt Colttól, néhány változtatással: az új revolvereknek öt helyett hat lövést kellett egy tárral leadniuk. Az amerikai polgárháború előtt a feltaláló Északot és Délt is ellátta lőfegyverekkel. Samuel Colt a köszvény szövődményei miatt halt meg mindössze 47 évesen Hartfordban. Gyárai négyszázezer lőfegyvert állítottak elő még az élete során.

Kapcsolódó írásaink