Krónika

Valamennyi korlátozást visszavonnak Angliában

Csütörtöktől nem kell karanténba vonulniuk a pozitív tesztet produkálóknak és az oltatlanoknak, és megszűnik az ingyenes teszt

Angliában a lakosság magas immunitási szintjének, az alacsony halálozásnak, valamint a koronavírus omikron változata gyengülésének köszönhetően gyakorlatilag feloldják a koronavírus-járványhoz köthető maradék korlátozásokat, ami nyilvánvalóan jó hír a magyar turistáknak is.

Valamennyi korlátozást visszavonnak Angliában
Végre szabadon: maszk nélkül sétálhatnak a turisták Londonban a Buckingham-palota előtt
Fotó: AFP/Daniel Leal

Az új kormányzati terv értelmében holnaptól nem kell karanténba vonulniuk a pozitív koronavírustesztet produkálóknak, és azoknak sem, akik nincsenek beoltva, és közeli kapcsolatba kerültek pozitív esettel.

Boris Johnson a hétvégén már meglebegtette a hírt, ugyanakkor ajánlás formájában a kormány április 1-jéig még azt javasolja a koronavírus-fertőzötteknek, hogy maradjanak otthon, de utána az emberek személyes felelősségérzetére bízza, hogy miként cselekszenek, ugyanúgy, ahogy az influenzásokat is arra kéri, hogy legyenek tekintettel másokra – fogalmazott a brit miniszterelnök. Egy hónappal később, március 24-én eltörlik a kötelező táppénzhez kapcsolódó koronavírus-rendelkezéseket is, nem kapnak költségtérítést a még karanténban lévők.

Az intézkedéscsomag része az is, hogy április 1-jétől nem lesz többé ingyenes a teszt. A kormányfő szerint az oltás és a tesztek költsége eddig elérte a 15,7 milliárd fontot (egy font 427,52 forint), ami meghaladja a belügyminisztérium teljes költségvetését. Ezt az állam már nem tudja állni, így áprilistól már csak a leginkább veszélyeztetettek számára lesz ingyenes a teszt. Illetékesek ennek ellenére nem várják, hogy jelentősen megemelkedne a patikákban vásárolható tesztek ára, arra számítanak, hogy a hétdarabos csomag húsz font körüli összegbe kerül majd.

A tervet még jóvá kell hagynia a parlamentnek is, Sir Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt vezetője azonban élesen támadta azt, különösen az ingyenes teszt és az anyagi támogatás megszüntetését, ami szerinte a legszegényebbeket sújtja a leginkább.

Hongkongban mindenkit tesztelnek

Márciusban Hongkong háromszor tesztelni fogja teljes lakosságát a koronavírus miatt, mivel az omikron okozta új hullám súlyos járványügyi válságot eredményezett – írja az AP. Carrie Lam hongkongi vezető elmonda, hogy a tesztelés számításaik szerint nagyjából egy hetet vesz majd igénybe. Hongkong február 15. óta napi ötezer új fertőzöttről számol be, a város vezetése pedig tart attól, hogy ez az egészségügyi rendszer túlterheléséhez vezet majd. Az év eleji megugrás óta 145-en haltak meg a vírus miatt Hongkongban.
(LMA)

Worldometers: világszerte több mint 427 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 5,9 millióan elhunytak, és 355 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Kanadai mintára tüntetnek Új-Zélandon

ĀRövid, de heves összecsapások törtek ki az új-zélandi parlament közelében, amikor a rendőrség áthelyezte a Wellington belvárosát két hete elzáró tiltakozó tábor kordonjait