Krónika

A német egészségügyi miniszter szerint kötelezővé kellene tenni a védőoltást

Az új típusú koronavírus okozta betegség elleni védőoltás kötelezővé tétele mellett érvel a Die Welt am Sonntag vasárnap megjelenő német napilapnak adott interjúban Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter.

A német egészségügyi miniszter szerint kötelezővé kellene tenni a védőoltást
Karl Lauterbach
Fotó: AFP/DPA/Michael Kappeler

„El kell fogadnunk, hogy a kötelező oltás sem fog mindenkit elérni, de meggyőződésem, hogy sok oltatlannak be lehetne adni a védőoltást, ha meghoznánk ezt a döntést” - fogalmazott a szociáldemokrata politikus. A miniszter abban bízik, hogy a kötelező oltással a lakosságot védetté lehet tenni a jövőre nézve.

„Nem kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy van egy csalókán jó nyár, aztán ősszel jönnek az új variánsok meglepetései, úgy, hogy sokan nem védettek ellenük, mert akkor kezdődik minden elölről” - magyarázta Lauterbach.

Karl Lauterbach szerint hiába okoz enyhébb tüneteket az omikron variáns, gyorsabban terjed, és korántsem jelenti azt, hogy ha valaki elkapja, akkor védett lesz a következő mutációval szemben. „Naivitás abban hinni, hogy az omikronnal véget ér a világjárvány” - hangoztatta a miniszter.

Németországban egyelőre egyetlen társadalmi csoport számára sem kötelező a védőoltás. A parlament várhatóan még januárban vitát tart erről, de azonnali döntés nem várható.

A német szövetségi kormány és a tartományok vezetése pénteken úgy döntött, hogy enyhítik a karanténelőírásokat, de szigorítják a szolgálatatások igénybevételének feltételeit.

Sabine Dittmar egészségügyi államtitkár pedig arról beszélt egy szombati interjúban, hogy a kormány a közösségi immunitás elérése érdekében azt tűzte ki célul, hogy az emberek 95 százalékának meg kell kapni a védőoltást, különösen a veszélyeztetett csoportokban. Dittmar szerint a korábbi, 70 százalékos átoltottsági cél az új variánsok miatt már nem elegendő.

Kapcsolódó írásaink