Krónika

Világszerte arat az omikron

Az Egyesült Királyságban a napi esetszám karácsonykor meghaladta a százhuszonkétezret

Oroszországban egyértelműen leszálló ágban van ez a járványhullám. Szlovákiában a PCR-tesztek negyede még mindig pozitív.

Világszerte arat az omikron
Izraelben már a negyedik oltás bevezetésén gondolkodnak, ezért a vizsgálatrészeként egy Tel-Aviv melletti intézményben százötven embert vakcináltak
Fotó: AFP/Jack Guez

Az indiai egészségügyi minisztérium nemrégiben kiadott közleménye szerint Indiában 6531 koronavírus-fertőzöttet és háromszáztizenöt halálesetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Egy friss kormányrendelet szerint január 10-től kezdődik a harmadik oltás az egészségügyben. A lépésre valószínűleg azért szánta el magát az indiai vezetés, mert az elmúlt napokban a hatalmas országban is hihetetlenül gyorsan kezdett el terjedni az omikron variáns.

Oroszországban egyértelműen leszálló ágban van ez a járványhullám. Bizonyítja mindezt a csökkenő napi új esetszám, s az is, hogy az eddigieknél kevesebb halálos áldozatot követel a kór – jelentette tegnap a TASZSZ. Mint írták, vasárnap kilencszázhatvannyolc beteg életét követelte a pandémia, ám ez a legkisebb napi, regisztrált esetszám október 11-e óta. Hozzátették, jelenleg csaknem 10,4 millió az igazolt fertőzöttek száma, míg a járvány kezdete óta több mint háromszáznégyezren nem voltak képesek megbirkózni a fertőzéssel Oroszországban.

Szlovákiában az elvégzett PCR-tesztek csaknem negyede, 1221 darab lett pozitív vasárnap. Bő egy héttel ezelőtt is a tesztek negyede mutatta ki a fertőzést. Északi szomszédunknál tegnap negyvenhét beteg lelte halálát – írta az Ujszo.com. A járvány halálos áldozatainak száma 16 445-re nőtt. Vasárnap este a németországi Schwein­furtban több embert letartóztattak, néhányan pedig megsérültek, köztük egy négyéves gyerek – írja a Süddeutsche Zeitung.

A bajor városban a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések ellen demonstráltak. Negyedik, ismétlő oltást vezetnek be kísérleti jelleggel a Tel-Aviv melletti Sheba Medical Centerben. Az egészségügyi intézmény szakértői szerint a lépéssel szerzett tapasztalataik segítenek a döntéshozóknak.

Koszovóban is azonosították az omikron variánst, az elmúlt tíz napban összesen kilenc eset fordult elő – közölte tegnap a helyi egészségügyi minisztérium. Kapcsolódó hír, hogy az Egyesült Királyságot sem kíméli az omikron – a napi fertőzésszám karácsonykor meghaladta a százhuszonkétezret, míg Skócia, Észak-Írország és Wales újabb szigorításokat vezetett be. Lapzártakor érkezett hír szerint kész megfontolni Alexander De Croo miniszterelnök, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást Belgiumban – adta hírül a La Libre Belgique című napilap. Az újság arról is írt, hogy a kormányfő szerint az embereket jobb meggyőzni az oltásról, de amikor azt látja, hogy a kórházak megteltek, nincs hová hátrálni.

Szinte minden szervünket eléri a kór

A koronavírus napokon belül átterjedhet a légutakból a szívbe, az agyba és a test szinte összes szervrendszerébe, ahol még hosszú hónapokig fennmaradhat – derült ki egy frissen publikált tanulmányból. Az elterjedésének valamint a perzisztenciájának, azaz tartós fennmaradásának eddigi legátfogóbb összehasonlító elemzését az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének munkatársai végezték el a közelmúltban.

A Nature-ben publikált tanulmányból kiderül az is, hogy mindez potenciálisan hozzájárul az úgynevezett hosszú covidjelenséghez – olykor még azoknál is, akik enyhén vagy akár tünetektől mentesen vészelték át a fertőzést.
(LMA)

Nem könnyítenek a németek

Újabb járványügyi korlátozásokat vezettek be tegnap több német tartományban, hogy megakadályozzák az omikron változat terjedését. A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy a minden korábbinál ragályosabb mutáns szétterjedésével elinduljon a pandémia ötödik hulláma, amely az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra – az egészségügy, a rendőrség és az áramszolgáltatás – működését is veszélyeztetheti.

Az újabb csúcsot nagyjából egy-három héten belül várják. A berlini kabinet és a tartományok többek között előírják, hogy legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, akkor is, ha beoltatták magukat, és/vagy igazoltan átestek a fertőzésen. A vakcinálatlanokra a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.
(LMA)

Worldometers: a világon eddig csaknem 280,465 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,419 millióan hunytak el a kórban, míg a gyógyultak száma több mint 250,569 millió. A legtöbb új beteget tegnapra virradóan Oroszországban (23 120), Dániában (15 525), Vietnamban (14 872), Hollandiában (11 432), Ausztráliában (10 126) és Németországban (8462) regisztrálták. A legtöbb áldozatot tegnap hivatalosan Moszkva (937), Hanoi (Vietnam) (204), Kijev (133), Berlin (73), Grúzia (71) jelentette. A Föld lakosságának eddig 57,5 százaléka kapott egy, 48,3 kettő és 5,8 százaléka három oltást.

Kapcsolódó írásaink