Krónika

Pardi Norbert biológus kapta a külhoni Gábor Dénes-díjat

Pardi Norbert biológus, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa vehette át a külhoni Gábor Dénes-díjat pénteken Budapesten.

Pardi Norbert biológus kapta a külhoni Gábor Dénes-díjat
Pardi Norbert biológus, a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa (k) átveszi a külhoni Gábor Dénes-díjat Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől és Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológustól, biokémikustól, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatójától az Országház Gobelin-termében
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Gábor Dénes-díj a magyar géniusz, a magyar alkotóerő teljesítménye előtti egyik legértékesebb közösségi elismerés - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntő beszédében. Köszönet érte a Novofer Alapítványnak a több évtizedes önzetlen, áldozatos és szakszerű munkájáért, amely a Nobel-díjas fizikus nevéhez illő rangot és súlyt teremtett a díjnak - tette hozzá.

Az eseményen részt vett Karikó Katalin kutatóbiológus, biokémikus is.

Kövér László kiemelte: a járvány ellen vívott globális harc két fontos szereplőjének mondunk köszönetet. A tudásért és a tapasztalatért, amelyet hosszú éveken át keményen dolgozva szereztek meg, a megélt sikerekért és kudarcokért, amelyek mind előre vitték őket, s legfőképpen a munkáért, amely végül meghozta a maga eredményeit. Az innováció fontos, a koronavírus-járvány ügyében pedig szó szerint életbevágó - hangsúlyozta az elnök.

Karikó Katalin emlékeztetett arra, hogy tíz éve dolgozik együtt Pardi Norberttel, aki nélkül nem lenne vakcina. Nagy szerepe volt ugyanis abban, hogy a módosított mRNS milyen „csomagolásba” került, ő végezte az első kísérleteket, az ő publikációi hívták fel a figyelmet a vakcinára.

A kuratórium Pardi Norbertnek azt a teljesítményét szeretné díjazni, amellyel tudását a gyakorlatba ültetni segítette - mondta Bendzsel Miklós, a díjat odaítélő Novofer Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Jamrik Péter, a Novofer Zrt. elnöke, a díj alapítója laudációjában elhangzott: a kuratórium döntése alapján Pardi Norbert a Covid-19 ellen vakcinaként felhasználható mRNS kidolgozásához kapcsolódó, a nukleozid-módosított mRNS sejtekbe juttatására kidolgozott eljárásáért érdemelte ki az elismerést. Munkája eredményeit több szabadalom-bejelentésben és több mint 40 kiemelkedő jelentőségű tudományos publikációban ismertette.