Krónika

A jövőben Magyarország is részese a nyílt tudomány kezdeményezésnek

Elérhető az innováció

Csatlakozott hazánk a nyílt tudomány (Open Science) nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegyék a kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit – jelentette be Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára tegnap a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) rendezvényén.

A nyílt tudomány a kommunikáció új megközelítése, amely az átláthatóság és együttműködés elvein alapul, a friss kutatási eredmények terjesztésének innovatív módja a legújabb technológiai fejlesztések és a digitalizáció vívmányainak alkalmazásával – fogalmazott Gulyás Tibor. Felidézte, hogy az NKFIH kezdeményezésére a magyar tudományos élet meghatározó intézményei szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a kérdésben.

Aláhúzta, a nemzetközi tudománypolitikában már ismert mozgalom kapcsolódik az EU célkitűzéseihez is. Az MTI-nek Gulyás Tibor elmondta, a magyar csatlakozás jelentősége a kollektív elköteleződés kifejezése a nyílt tudomány mellett. Szabó István, az NKFIH tudományos és nemzetközi elnökhelyettese az eseményen arról beszélt, a hivatal motivációs intézkedéseket tervez, hogy a nyílt tudomány szemléletéhez sokan csatlakozzanak.