Krónika

Olaszország nyájimmunitással büszkélkedhet

Sikerült teljesíteni a kormány által kitűzött célt, a vasárnapi adatok szerint a tizenkét év feletti olaszok körében a teljes átoltottság aránya 80,04 százalék volt

A hatvanmilliós Olaszországban már több mint 43 millióan vettek fel két oltást, amivel sikerült elérni a közösségi immunitást. Eközben a lakosság több mint tizenöt százaléka továbbra is nemet mond a vakcinázásra.

Olaszország nyájimmunitással büszkélkedhet
Dühödt tiltakozást váltott ki sokakban a kötelező oltakozás
Fotó: AFP/ Tiziana Fabi

A római egészségügyi minisztérium vasárnapi adatai szerint a 12 év feletti olaszok között az átoltottság aránya vasárnap kora délután 80,04 százalék volt; azokat is számolva, akik csak az első adagot vették fel, az arány eléri a 84,6 százalékot. A járványbiztos, Paolo Francesco Figliuolo tábornok úgy nyilatkozott, sikerült teljesíteni a kormány által kitűzött célt, vagyis biztosítani a közösségi immunitást még a hideg idő beállta és a pandémia esetleges újabb hulláma előtt.

Az egészségügyi tárca adatai szerint a lakosság több mint 15 százaléka még egy oltásban sem részesült, ami 8,5 millió nem védett embert jelent. A vakcinára nemet mondókról van szó, nincsenek közöttük azok, akik betegség vagy más ok miatt nem olthatók. Harmadik dózisban a lakosság kevesebb mint négy százaléka részesült.

A napi esetszám és a kórházakban kezelt betegek aránya továbbra sem emelkedik, a halottak napi számát viszont nem sikerült nullára csökkenteni. A pandémia 2020. februári kezdete óta több mint 131 ezren haltak meg koronavírus-fertőzés miatt, ami Nagy-Britannia után a második legmagasabb szám Európában.

Hétfőn nulla órától Szicíliában is eltörölték az augusztusban újra bevezetett szigorításokat, így egész Olaszország úgynevezett fehér területnek számít, ami azt jelenti, hogy egyetlen tartományban sem lesznek érvényben korlátozások.

Október 15-től az állami és magánszektorban dolgozó 23 millió munkavállalónak kötelező lesz a védettségi igazolás. A kötelezővé tett oltakozás ellen tüntettek szombaton Rómában mintegy tízezren, hasonló megmozdulás zajlott Milánó központjában is.

Az oltásellenesek utcai demonstrá­ció­jához csatlakozó radikális jobboldali csoportok megrohamozták a CGIL legnagyobb szakszervezeti szövetség római székházát, amiért az érdekképviselet beleegyezett a munkavégzéshez kötelező átoltottság előírásába. A CGIL október 16-ra országos megmozdulást hirdetett meg, más szakszervezetek, amelyek nem értenek egyet a szerintük a kormánynak a munkavállalók jogait csorbító intézkedésekkel, általános sztrájkot hirdettek meg.

Az első célpont egy magányos sziget volt
 

Drónok viszik a vakcinákat Indiában
 

Önvezető drónokat alkalmaz India, hogy így juttassa el a koronavírus elleni védőoltásokat a legtávolabbi, nehezen megközelíthető helyekre, köztük hegyvidéki területekre vagy szigetekre – számolt be tegnap az MTI Szamíran Pándára, az Indiai Orvostudományi Kutató Tanács (ICMR) epidemiológiával és fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezetőjére hivatkozva.

Pánda arról beszélt, e gyors és olcsó módszert alkalmazva elkerülhetővé válik, hogy sokan belehaljanak a fertőzésbe. Az orvos tájékoztatása szerint az első ilyen szállítmányt tegnap küldték el az északkelet-indiai Manipur állam területén található Karang szigetére. Egy drón kilencszáz adag védőoltást képes célba juttatni.
(LMA)

Moszkvában még a GUM áruházban is tesztelnek
 

Rekordszámú beteg Oroszországban
 

Miközben Oroszországban az idei legmagasabb szintet érte el, megközelítette a harmincezret az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, Moszkvában hétfőtől húsz helyen ingyenessé tették a koronavírus-fertőzöttségi expressz tesztelést. Az ingyenes tesztelőpontok tíz okmányirodában és az orosz főváros tíz másik, sűrűn látogatott intézményében, köztük a GUM áruházban várják a pácienseket.

A pozitív gyorsteszt Anna Rakova, moszkvai polgármester-helyettes szerint önmagában még nem jelenti azt, hogy a páciens fertőzött. Az érintetteken ezért PCR-tesztet is el fognak elvégezni, szintén térítésmentesen. A vizsgálat eredménye 24 órán belül derül ki. Ha ennek eredménye is pozitív, akkor a beteg lakására orvost küldenek, aki megkezdi a kezelést. A negyedórás expressz teszt eredménye 85 százalékban egyezik meg a PCR-vizsgálatéval.
(FP)

Worldometers: a világon csaknem 238,8 millió a fertőzöttek száma, 4,87 millióan elhunytak, és 216 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Létfontosságú az oltás

ĀKilencven százalékkal csökkenti a betegség súlyos formájának kialakulását és az elhalálozást egy francia tanulmány szerint