Krónika

A kémiai Nobel-díjat Benjamin List és David MacMillan kapta

Az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért Benjamin List német és David MacMillan amerikai tudós kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.

A kémiai Nobel-díjat Benjamin List és David MacMillan kapta
Az aszimmetrikus organokatalízis kifejlesztéséért Benjamin List német és David MacMillan amerikai tudós (kivetítőn) kapja az idei kémiai Nobel-díjat
Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Molekulákat építeni nehéz művészet. Benjamin List és David MacMillan precíz új eszközt alkotott a molekuláris építészet számára, az organokatalízist, amely nagy hatással volt a gyógyszerészeti kutatásokra, és „zöldebbé” tette a vegyészetet - méltatta a két tudóst az illetékes bizottság.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (352,1 millió forintos összegen) osztoznak. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át, a koronavírus-világjárvány miatt idén is a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.

Karikó Katalin kutatóbiológus, a BioNTech alelnöke úttörő szerepet játszott a Covid-19 elleni mRNS-alapú vakcina kifejlesztésében, munkáját azonban sem orvosi, sem kémiai Nobel-díjjal nem jutalmazták.

Kapcsolódó írásaink