Krónika

Roppant nehéz időszakra számítanak Romániában

Rengetegen olyan országot akarnak, mint odakint, de nem hajlandók tenni is érte – figyelmeztetett az oltásszkeptikusok tarthatatlan álláspontjára Cseke Attila

Október közepére várják a járvány negyedik hullámának tetőzését Romániában a szakemberek. Az egészségügyi rendszerben az egyre növekvő számú koronavírusos betegek ellátása érdekében vissza kell szorítani az egyéb tevékenységeket, hogy újabb kórházakat és részlegeket szabadíthassanak fel.

Roppant nehéz időszakra számítanak Romániában
Hiába a kampány, a lakosság alig akarja felvenni a vakcinákat
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Várhatóan húszezret meghaladó napi esetszámok lesznek a koronavírus-járvány negyedik hullámában Romániában – egyebek mellett erről is beszélt tegnap Cseke Attila megbízott egészségügyi miniszter. A tárcavezető szavai szerint a szakemberek október közepére várják a tetőzést. Mint a Digi24.ro portálon olvasható, a román egészségügyi rendszerben az egyre növekvő számú koronavírusos betegek ellátása érdekében vissza kell szorítani az egyéb tevékenységeket, hogy újabb kórházakat és részlegeket szabadíthassanak fel a fertőzöttek számára. Cseke Attila úgy vélekedett, hogy a covidrészlegek intenzív terápiás osztályain tavasszal elért 1600 ágyas kapacitás a negyedik hullámban nem lesz elegendő.

A legfertőzöttebb térségekben nagyon nehéz már szabad ágyat találni egy-egy súlyos beteg számára, ezért a kevésbé leterhelt térségekbe szállítják őket – fogalmazott a megbízott miniszter. Utalt arra is, nem akar lokálpatriotizmusról hallani, egyetlen kórház sem utasíthat el más megyéből érkező pácienseket.

Cseke Attila szerint a rossz járványhelyzet annak tulajdonítható, hogy a lakosság alig egyharmada vette fel a vakcinát. Rámutatott, más országok, ahol hatvan-hetvenszázalékos az átoltottság, túl vannak a negyedik hullámon, és sorra eltörlik a korlátozásokat. Romániában rengete­gen emlegetik, hogy „olyan országot akarnak, mint odakint”, de nem hajlandók tenni is érte – utalt a miniszter az oltásszkeptikusokra.

Szomszédunknál e héten csütörtökön immár sajnos másodszor dőlt meg az újonnan diagnosztizált esetek szomorú rekordja.

A stratégiai kommunikációs törzs jelentésében szereplő több mint tizenkétezer új fertőzés kilencven százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az elmúlt 24 órában 176 koronavírusos beteg halt meg Romániában – ez másfélszerese a kéthetes mozgóátlagnak. Az áldozatok között két gyermek és öt 30–40 év közötti felnőtt is volt. A kórházban ápolt súlyos betegek száma 1364-re emelkedett. Lakosságarányosan immár Romániában követeli a legtöbb áldozatot a koronavírus-járvány Európában. Az abszolút számok szintjén az ország az első tíz közé került világviszonylatban, ami a járványnak tulajdonított halálesetek számát illeti. Lapzártakor érkezett hír szerint éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be Temesváron és szombattól Kolozsváron.

Egyre több a koronavírus-fertőzött Szerbiában – közölte tegnap a szerbiai közszolgálati televízió. Mint tudatták, számos kórházban már megteltek az úgynevezett covidosztályok, így több helyet kell felszabadítani a betegek számára, és a magas számuk miatt egyre több egészségügyi intézményben csak a sürgős eseteket látják el. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökre 8171-gyel 934 440-re, a halálos áldozatoké pedig 8187-re emelkedett. Oroszországból pedig az a hír érkezett, hogy hamarosan az engedélyezetlen nyugati vakcinákkal is olthatnak.

Oda a segély az Egyesült Királyságban

A legrosszabbra készülnek az élelmiszerbankok az Egyesült Királyságban amiatt, hogy a kormányzat a jövő hónaptól kezdve megvonja a járvány miatt a munkanélkülieknek nyújtott támogatást. Egy brit szervezet, a Legatum Institute szerint körülbelül nyolcszázezer ember kerülhet a szegénységi küszöb alá emiatt. Egy másik társaság, a Trussell Trust kétezer főt érintő felmérésé­ben azoknak az embereknek az ötöde, akik felvették a támogatást, azt nyilatkozta, hogy előreláthatóan naponta egy étkezést kell majd elhagyniuk a segély kivezetése miatt.

Mindeközben az országban még mindig hiány van a boltokban élelmiszerből, valamint a benzinkutakon üzemanyagból amiatt, hogy nincs elég kamionos, aki kiszállítaná ezeket. Az Egyesült Királyság mellett az Egyesült Államokban is szeptemberben vetettek véget a járvány miatt nyújtott segélyek folyósításának, Kanadában és Ausztráliában pedig ugyanezt tervezi a kormányzat a közeljövőben.
(LMA)

Worldometers: világszerte mintegy 234,278 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,791 millióan elhunytak, és 211,086 millióan gyógyultak meg a betegségből. Eddig a Föld népességének 33,9 százaléka kapott egy, és 45,6 százaléka két oltást. A legkevesebbet a 21,5 milliós Burkina Fasóban adták be (0,31 és 0,78 százalék).

Kapcsolódó írásaink