Krónika

Zöld kártya híján nincs fizetés Olaszországban

Jelentős mértékben romlott a karanténba került gyermekek látása egy kínai kutatás szerint

Szigorú intézkedéseket vezetnek be Olaszországban és Szlovéniában is. Egy új kutatás szerint súlyosan romlik a gyerekek látása a karantén alatt.

Zöld kártya híján nincs fizetés Olaszországban
Sokan tüntetnek Torinóban a kötelező előírások ellen
Fotó: AFP/ANSA/Alessandro Di Marco

Kötelezővé teszik a covid zöld kártyát Olaszországban, amely igazolja, hogy tulajdonosát vagy beoltották, vagy érvényes negatív PCR-tesztje van, vagy átesett a fertőzésen. Az intézkedés október 15-én lép hatályba, és célja, hogy növelje az oltottságot. Aki nem tud ilyet felmutatni, azt azonnal felfüggesztik a munkavégzés alól, és öt nap után már fizetés sem jár neki. Ez a covid zöld kártya egyébként már most is kötelező – telefonra letöltve vagy papíralapon bemutatva – a belépéshez, az olasz pályaudvarokon, mozikban, éttermekben, edzőtermekben és uszodákban.

Az iskolai oktatóknak is kötelező a vakcinaigazolvány, és ennek hiánya miatt már több tanárt elküldtek. Komoly büntetésre számíthatnak az alkalmazottak és a vállalkozások, ha kiderül, hogy valaki érvényes covid zöld kártya nélkül dolgozik. A büntetés maximuma elérheti az ezerötszáz eurót is. Eddig az olaszok hatvanöt százaléka kapott oltást, ennek ellenére ismét emelkedőben van az új fertőzöttek száma a delta-mutáns terjedése miatt. A dél-európai államban tavaly március óta 4,6 millió esetet regisztráltak, és a vírus több mint százharmincezer ember életét követelte.

Egy új, Kínában végzett kutatás megerősítette, hogy a karanténban súlyosan romlik a gyermekek látása. A rövidlátás kialakulásában vélhetően az játszott szerepet, hogy a gyermekek a lezárások miatt túl gyakran és túl sokáig fókuszálták a közeli tárgyakra a szemüket, miközben nagyobb távolságokba csak ritkán tudtak tekinteni. A szakértők szerint hasonló folyamatok történhettek világszerte azokban az országokban, ahol bevezették a korlátozásokat és az online oktatást. Kapcsolódó hír, hogy az országban az oltottak száma elérte az egymilliárdot.

Négyszázhoz közelít a fertőzött gyerekek száma Újvidéken, egy hét alatt rendkívül rosszra fordultak a dolgok, hiszen a város vezetése nyolc napja még azt kommunikálta, hogy egy óvodai csoportnak vagy osztálynak sem kellett áttérnie az online oktatásra. Lapzártakor érkezett: Szlovéniában csak az oltottak dolgozhatnak állami hivatalokban. Az alkalmazottaknak legkésőbb november végéig kell felvenniük a második oltást.

Még várat magára a Szputnyik engedélyezése

Nem adja meg az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Szputnyik vakcinára – írja a Moscow Times. Jarbas Barbosa, a WHO regionális igazgató-helyettese azt mondta, a világszervezet májusi helyszíni ellenőrzése során több szabálytalanságra is bukkant az oltóanyag gyártási folyamatánál.

A döntés szerint az engedélyeztetési folyamat csak az után indulhat újra, ha a szervezet szakértői elvégeztek legalább még egy helyszíni bejárást. A vakcinát gyártó Gamaleja Intézet a döntésre reagálva hangsúlyozta, az ellenőröknek kifejezetten a gyártással kapcsolatban voltak aggályaik, a vakcina hatékonyságát és megbízhatóságát nem kérdőjelezték meg.
(FP)

Worldometers: 228,061 millióan fertőződtek meg, 4,687 millióan meghaltak, és 204,716 millióan meggyógyultak a betegségből. A Föld lakosságának 31,4 százaléka kapott egy oltást.

Kapcsolódó írásaink