Krónika

Életveszélyes oltatlanság

Lengyelország több mint négymillió euró értékű humanitárius segélyt juttatott Ukrajnának – a csomag vakcinákat és orvosi és védőfelszereléseket is tartalmaz

Fél év elteltével csökken a Pfizer- és az AstraZeneca-oltás hatásossága. Szomszédságunkban a legtöbb áldozat az oltatlanok soraiból kerül ki.

Életveszélyes oltatlanság
Bécsben már a szupermarketekben, Indiában pedig a riksákban is oltanak
Fotó: AFP/Manjunath Kiran

Romániában a koronavírusban múlt héten elhunytak 94,7 százaléka nem volt beoltva – írta tegnap a Transindex.ro portál. Akikről az elmúlt héten derült ki, hogy fertőzöttek, azoknak a nyolcvan százaléka korábban nem vett fel
vakcinát. A halálos áldozatok négy százaléka egy adag oltást kapott, 1,3 százalék volt azok aránya, akik mindkét adagot felvették.

Montenegróból hasonló hírek érkeztek – a balkáni államban a május 1-je óta regisztrált 181 áldo­zat 91 százaléka nem vette fel a védőoltást, Szerbiában pedig még mindig nincsen védettségi igazolvány, mert az egyes értelmezések szerint alkotmányellenes. Ugyanakkor Szlovéniában felmondhatnak azoknak a tanároknak, akik nem rendelkeznek védettségi igazolással, és nem hajlandóak magukat hetente egyszer teszteltetni. Az elmúlt 24 órában 81 új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában, a halálos áldozatok száma nem nőtt – írta az Új Szó. Tegnapi hír, hogy Lengyelország több mint négymillió euró értékű humanitárius segélyt adományozott Ukrajnának. A csomag oltó­anyagokat, orvosi és védőfelszereléseket is tartalmaz.

Fél év elteltével csökken a Pfizer és az AstraZeneca hatásossága – írta a The Guardian. A Pfizer-vakcina 88 százalékos védettséget mutat a második dózis beadása után egy hónappal. Ez az arány fél év múlva 74 százalék. Az AstraZeneca terméke egy hónap elteltével 77 százalékos védettséget ad, míg öt hónap után csak 67-et.

Lapzártakor érkezett a hír, hogy Bécsben már az áruházakban is hozzá lehet jutni az oltáshoz.

A Floridai Egyetem kutatásából pedig megtudhattuk, hogy a beoltott anyák teje jelentős mennyiségű antitestet tartalmaz, ami képes megvédeni a csecsemőket attól, hogy megfertőződjenek a koronavírussal.

Worldometers: világszerte mintegy 214,232 millió  a fertőzöttek száma, hivatalosan több mint 4,469 millióan elhunytak, és 191,724 mil­lióan meggyógyultak. A szakértők szerint az áldozatok valós száma bőven nyolcmillió felett járhat, önmagában India minimum négymillió embert vesztett a közölt 435 ezerrel szemben. Sokan úgy vélik, igen kétséges Brazília 575 ezres hivatalos adata is.

Kapcsolódó írásaink