Krónika

A kötelező oltások útján Amerika

Joe Biden elnök az egész országban előírhatja a kormányalkalmazottak vakcinációját

A delta variáns terjedésével Kaliforniában, az Egyesült Államok legnépesebb államában, már kötelezővé tették az oltást a közszférában és az egészségügyben dolgozóknak. Joe Biden amerikai elnök pedig már ma bejelentheti, hogy kötelező lesz a vakcináció a szövetségi kormány dolgozóinak.

A kötelező oltások útján Amerika
Visszatér a maszk. Az oltottaknak is ajánlják a viselését zárt térben
Fotó: AFP/Robyn Beck

Hétfőn New York polgármestere, Bill de Blasio közölte, szeptember 13-i határidővel kötelező lesz beoltatnia magát több mint 300 ezer közalkalmazottnak – tanároknak, rendőröknek, tűzoltóknak –, vagy hetente teszteltetniük kell magukat. Egy hete a városi kórházak dologozóinak is elrendelték a kötelező oltást. Kalifornia állam kormányzója, Gavin Newso is hasonló döntést hozott, augusztus 2-tól kezdik több mint 240 ezer alkalmazott oltását. New Yorkban és Kaliforniában a kormányzati dolgozóktól is megkövetelik az oltást.

Eközben az amerikai kormány is mérlegeli a szövetségi alkalmazottak kötelező beoltását – erről Joe Biden elnök beszélt még kedden a virginiai McLeanben. A CNN értesülései szerint ma akár be is jelentheti az új szabályt. Ha ezt valaki nem vállalja, akkor hetente tesztet kell végeztetnie. A szövetségi kormány az ország legnagyobb munkaadója – írta az MTI.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) a delta variáns terjedése miatt a napokban azt javasolta, hogy a teljesen beoltott amerikaiak is kezdjenek ismét maszkot viselni zárt, zsúfolt közösségi terekben. Új kutatások szerint a beoltott emberek, ha elkapják a vírust, ugyanannyira terjeszthetik, mint az oltatlanok – fogalmazott Rochelle Walensky, a CDC igazgatója.

Biden szerint, ha felgyorsítják a vakcinációt és ösztönzik a maszkviselést, elkerülhetők az újabb lezárások, iskolabezárások, amikkel 2020-ban szembesültek. „Nem fogunk újra visszatérni ehhez” – fogalmazott.

Az országban a fertőzések nyolcvan százalékáért a delta variáns a felelős. Világviszonylatban a legtöbb új napi fertőzöttet itt regisztrálják, hétfőre több mint 60 ezer új esetet azonosítottak. Eddig a lakosság felét oltották be teljeskörűen.

Worldometers: világszerte meghaladta a 196,3 milliót a fertőzöttek száma, több mint négymillióan elhunytak,
és 177,8 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink