Krónika

Kinyitott Anglia, vége a korlátozásoknak

Az oltási kampány jelentősen meggyengítette a kapcsolatot a fertőzések, valamint a súlyos megbetegedések kialakulása és a Covid–19 okozta halálozások között

A brit kormány terveinek megfelelően megszűnt hétfőn a ko­ro­navírus-járvány terjedésének megfékezésére elrendelt utolsó jogi korlátozások zöme Angliában. Boris Johnson miniszterelnök hétfői felhívásában ugyanakkor további óvatosságot és elővigyázatosságot kért a lakosságtól – írja az MTI.

Kinyitott Anglia, vége a korlátozásoknak
Új időszámítás: a pultnál is lehet maszk nélkül sörözni a pubokban
Fotó: AFP/Tolga Akmen

A kormány által kidolgozott, négy lépésből álló nyitási terv utolsó mozzanataként hétfőtől megszűntek az összejövetelekre elrendelt létszámkorlátozások a zárt helyiségekben és szabadtéren egyaránt. Ugyancsak megszűntek a résztvevők létszámára érvényes korlátozások egyes szertartásokon, például esküvőkön és temetéseken, emellett minden olyan létesítmény megnyithat, amely a járványelle­nes szabályok miatt eddig zárva tartott.

Ezek közé tartoznak az éjszakai szórakozóhelyek is, amelyek tavaly március, a koronavírus-járvány elhatalmasodásának időszakában elrendelt első országos zárlat óta most nyithatnak ki először. Megszűnt az a korlátozás is, amelynek alapján eddig az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelés és felszolgálás volt lehetséges, a bárpultoknál nem lehetett fogyasztani.

Hétfőtől védettségi igazolásokat sem kell felmutatniuk azoknak, akik e létesítmények belső, zárt helyiségeibe kívánnak belépni. Nem kötelező immár a maszk viselése sem az üzletekben, a vendéglátóhelyeken, az iskolákban és a tömegközlekedési eszközökön. E jogi kötelezettséget ugyanakkor felváltotta egy olyan kormányzati útmutatás, amely javasolja a további maszkviselést zárt, zsúfolt helyeken.

Angliában a koronavírus elleni vakcinákból a felnőttek több mint kétharmada mindkét adagot, a 25 évnél fiatalabbak csaknem 60 százaléka legalább az első dózist megkapta, és minden felnőttnek van már lehetősége időpontot foglalni az oltás beadására. A miniszterelnöki hivatal hangsúlyozta: várhatóan folytatódik a koronavírus-fertőzéses esetek számának növekedése, de az oltási kampány jelentősen meggyengítette a kapcsolatot a fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések kialakulása és a Covid–19 okozta halálozások között.

A korlátozások felszámolásáról szóló brit kormányzati döntést számos orvosi szervezet erőteljesen bírálta az utóbbi időszakban, mindenekelőtt azzal az érvvel, hogy Nagy-Britanniában emelke­dik a fertőzések száma, és ha ez akadálytalanul folytatódik, az növeli az új koronavírus-változatok megjelenésének kockázatát is.

Boris Johnson a hétfői nyitás alkalmából közzétett videóüzenetében ugyanakkor helyénvalónak nevezte a júliusi időpontot, mondván: ha a kormány ezt a lépést nem most teszi meg, akkor az őszi-téli hónapokban kellett volna megnyitni az országot, párpedig a hideg időjárás kedvez a vírus terjedésének. Johnson azt is hangsúlyozta: az esetleges későbbi nyitással elveszne a héten kezdődő iskolai vakáció nyújtotta lehetőség is a fertőzések terjedésének megtörésére.

Ciprusi oltásellenesek akciója

Tüntetők támadták meg vasárnap este a ciprusi Sigma TV székházát. A demonstrálók a járvány visszaszorítására hozott intézkedések – oltási igazolványok bevezetése és állítólagos kötelező oltások – ellen szerveztek megmozdulást, amelyen mintegy 2500-an vettek részt. A tömeg károkat okozott az épületben, és autókat gyújtott fel.

A Sigma TV arról számolt be, hogy munkatársaikat a rendőrség védte meg a tüntetőktől. A csatorna nem először vált támadás célpontjává, amiért rendszeresen bírálja az oltást ellenzőket. A ciprusi kormány a hét elején vezette be az oltási igazolványt, ami kötelező az éttermekben, bevásárlóközpontokban és egyéb üzletekben.
(VB)

Worldometers: világszerte már meghaladta a 191,5 milliót a fertőzöttek száma, 4,1 millióan elhunytak, és több mint 174 millóan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink