Krónika

Huszonkét és fél évi börtönre ítélte a bíróság a George Floydot megölő rendőrt

Huszonkét és fél évi börtönre ítélte az ügyében eljáró minnesotai bíró pénteken Derek Chauvin volt rendőrt, amiért 2020 májusában őrizetbe vétel közben megölte az afroamerikai George Floydot.

Huszonkét és fél évi börtönre ítélte a bíróság a George Floydot megölő rendőrt
Huszonkét és fél évi börtönre ítélte az ügyében eljáró minnesotai bíró pénteken Derek Chauvin volt rendőrt
Fotó: POOL VIA COURT TV / AFP

Chauvin, akit az esküdtszék idén áprilisban az ellene felhozott mindhárom vádpontban bűnösnek talált, tavaly május 25-én hosszú perceken keresztül térdelt George Floyd nyakán és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.

Floydra egy élelmiszerboltból hívták ki a rendőrséget, mert gyanújuk szerint hamis húszdollárosokkal akart fizetni.

A vele szemben alkalmazott brutális rendőri bánásmódról készült videofelvétel, amelynek tanúsága szerint a fehér bőrű rendőr több mint kilenc percen át térdelt a már megbilincselt 46 éves fekete férfi nyakán, miközben az többször levegőért könyörgött, világszerte felháborodást váltott ki, és évtizedek óta a legnagyobb tiltakozó hullámot váltotta ki az Egyesült Államokban.

Chauvin perét széles körben mérföldkőnek tekintik az Egyesült Államok rendőrségi gyakorlatának történetében.

Az ellene hozott ítélet az egyik legsúlyosabb, amelyet valaha kiróttak az Egyesült Államokban egy volt rendőrre jogellenesen alkalmazott, halált okozó erő miatt - mondta újságíróknak Keith Ellison minnesotai főügyész, akinek hivatala a vádat képviselte. „A mai ítélethozatal nem igazságtétel, csak a valódi elszámoltathatóság egy pillanata az igazság felé vezető úton” - tette hozzá a tárgyalóterem előtt nyilatkozó Ellison, aki az ügy kapcsán reformokra szólította fel az ország vezető törvényhozóit.

A Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök, aki néhány alkalommal személyesen is beszélt a Floyd családdal, kijelentette, hogy az ítélet megfelelőnek tűnik számára.

Az ítélethirdetés előtt George Floyd testvérei fájdalmukról beszéltek a bíróságnak, Chauvin anyja fiának ártatlanságát hangoztatta, Chauvin maga pedig - több mint egy éve tartó hallgatását megtörve - röviden részvétét nyilvánította Floyd családjának.

Az ügyben eljáró Peter Cahill bíró az ítéletet kihirdetve közölte: 270 hónapi börtönbüntetést szab ki a vádlottra. „Döntésem nem érzelmen vagy szimpátián alapul, sem a közvéleményen” - mondta a bíró. „Nem üzenetet akarok küldeni” - tette hozzá.

Cahill még június elején úgy döntött, hogy az ügyészek megalapozottan kérték 30 évi büntetés kiszabását Chauvinre. Pénteken közzétett indoklásában a bíró leszögezte, hogy Floyddal szemben tanúsított „tiszteletlen” bánásmódjával Chauvin „megtagadta tőle azt a méltóságot, amely minden emberi lényt megillet”.

A minnesotai törvények értelmében Chauvin jó magaviselet esetén leghamarabb 15 év múlva szabadulhat a börtönből.

A védelem előzőleg próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért, és sikertelenül a tárgyalás megismétlését indítványozta még a várható fellebbezés előtt.

A három másik rendőrt, aki részt vett Floyd letartóztatásában, Chauvinhez hasonlóan már másnap elbocsátották állásából. Nekik jövőre kell bíróság elé állniuk bűnsegédlet és felbujtás vádjával. Chauvin ellen ezenkívül szövetségi szinten is vádat emelnek még Floyd, valamint egy 14 éves fiú állampolgári jogainak megsértése miatt, akit 2017-ben tartóztatott le.

Kapcsolódó írásaink