Krónika

Vérfürdő Németországban: késeléses támadás történt, hárman meghaltak

Egy férfi három embert megölt, legalább tizenötöt megsebesített Würzburgban, miután késsel támadt rájuk - írja a Bild.

Vérfürdő Németországban: késeléses támadás történt, hárman meghaltak
Rendőrök és mentők a késeléses támadás helyszínén Würzburgban
Fotó: AFP/DPA/Daniel Karmann

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a feltételezett elkövetőt „lőfegyverhasználattal” ártalmatlanították és őrizetbe vették - írja az Origo.

A német sajtó értesülései szerint hárman meghaltak, hatan megsérültek. Később a Bayerischer Rundfunk már 15 sérültről írt. A feltételezett elkövető már nem jelent veszélyt, és nincsenek arra utaló jelek, hogy lettek volna társai - közölte a rendőrség.

A Bild rendőrségi forrásaira hivatkozva azt írta: a terrorista 24 éves és szomáliai migráns. A lap közlése szerint az elkövető 17 órakor egyszerűen besétált egy Woolworth szupermarketbe, ahol lopott egy kést. Ezután kiment az utcára és gyilkolni kezdett.

Szemtanúk szerint a terrorista a támadás közben azt kiabálta: Allahu akbar!

Vérfürdő Németországban: késeléses támadás történt, hárman meghaltak
Vérfürdő Németországban: késeléses támadás történt, hárman meghaltak
Fotó: KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA /

A hatóságok helyieket arra kérték, hogy ne terjesszenek videókat, több felvétel azonban már felkerült a Twitterre, amin az látszik, hogy egy fekete bőrű, maszkos férfi a támadó, és többen próbálják megállítani.

Objektum doboz

A rendőrség még nem minősítette terrortámadásnak a történteket, de - ahogy azt a Die Welt is megjegyzi - a felvételek alapján a férfi láthatóan véletlenszerűen, találomra támadt az emberekre, vagyis ez alapján valószínűleg erről lehet szó.

Erre utal, hogy a Bayerische Rundfunk már arról ír, hogy a támadó mentálisan zavart Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint a súlyos sérültek állapota kritikus, így még nőhet a halálos áldozatok száma. Elismerte, hogy a támadót már ismerte a rendőrség, de erőszakos viselkedése ellenére is csak pszichiátriai kezelésre kötelezték.

Objektum doboz
Objektum doboz

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök ugyancsak a Twitteren azt írta, hogy kormánya együtt gyászol az áldozatok hozzátartozóival, és reménykedik a sebesültek felépülésében.

Mint írta, köszönet illeti a rendőrséget a gyors beavatkozásért, és „nagy köszönet és tisztelet a sok polgárnak, akik elszántan szembeszálltak az elkövetővel”.